Zlínský majáles pokazilo počasí. Další města oslaví máj o víkendu

Jižní Morava/Zlínsko - Zlínskému majálesu, který začal dnes, nepřeje počasí. Organizátoři tak museli zrušit zahajovací průvod, jehož tématem měl být horor. Studenti tak masky kostlivců a hrůzných vrahů museli nechat doma a přesunout se do klubů. V dalších městech organizátoři finišují s přípravami. V pořadí druhý majáles pořádají v Brně studenti Veterinární a farmaceutické univerzity. Ve Znojmě a Kroměříži oslaví studenti svůj svátek o víkendu.

Zahajovací průvod organizátoři kvůli silnému dešti úplně zrušili. Hudební program se musel z náměstí Míru přesunout do klubu Golem. V těch budou oslavy pokračovat až do ranních hodin. Letos poprvé nebude mít zlínští studenti svého krále, nenašlo se totiž dost kandidátů.

Mladí veterináři oslaví majáles spolu se zvířaty

NO COMMENT: Majáles se kvůli nepříznivému počasí přesunul do klubu Golem (zdroj: ČT24)

Hlavní roli na majálesu studentů veteriny nehrají hudební kapely, ale zvířata a jejich dovednosti. Psi předvedou svoje umění při tanci nebo frisbee, koně zase v disciplínách drezúra, voltiž nebo parawestern.

Součástí bude také voříškiáda, výroba zvířátek z nafukovacího balonku nebo soutěž o nejhezší majálesovou masku. „Na programu je také sbírka na adopci zvířat ze ZOO Brno nebo akce s názvem palačinky pro UNICEF,“ uvedla mluvčí univerzity Alena Sýkorová.

Ve Znojmě zvolí krále a královnu na večírku, kam pustí muže pouze v sukních

Už ve čtvrtek se svého majálesu dočkají i znojemští studenti. Na večerní Ladies Party, na kterou pánové smí jen v přestrojení za ženy, zvolí letošní královský pár. Ve městě vína majálesový program vyvrcholí v pátek. Od rána se budou na Horním náměstí střídat hudební hosté, studenti mohou navštívit také skateové nebo streetballové workshopy. Zdejší majáles organizují studenti za pomoci pedagogů.

V Kroměříži připravili majálesový program i pro děti

Jednodenní studentské oslavy vypuknou v Kroměříži v sobotu 7. května. Studenti budou oslavovat máj na dvou koncertních pódiích. Na Kroměřížském majálesu vystoupí především místní kapely. Tady počítají i s nejmenšími, pro které organizátoři připravili divadelní představení, skákací hrad a kolotoče.

O týden později, tedy 12. května, se konají májové slavnosti ve Vsetíně. Vystoupí tam jen tři kapely, výhodou je vstupné zdarma. Do příprav majálesu se ve Vsetíně nezapojují studenti, jak bývá zvykem v jiných městech. Program je proto chudší a slavnosti ani nemají svého krále.

Majáles Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně
Zdroj: ČT Brno