V brněnských lesích začaly kvést orchideje

Brno - Orchidej - rostlina, která svým květem poutá pozornost mnoha lidí. Kvetoucí orchideje zná většina lidí z květinářství, kde se dají koupit nejrůznější druhy lišící se velikostí i barvou. Mnohem pestřejší druhy ale nabízí sama příroda. Jen v České republice roste na 70 druhů orchidejí. Dva z nich nedávno začaly kvést v lesích kolem Brna. Střevíčník pantoflíček i vstavač nachový přitom patří k ohroženým druhům rostlin.

Kde přesně vzácné orchideje rostou, nechtějí ochránci přírody prozrazovat. I když už dnes většina lidí na kytky vyráží s fotoaparátem, není vyloučeno, že by někoho mohlo napadnout vzít si i lopatku.

Ekology překvapilo, že naši nejkrásnější orchidej - střevíčník pantoflíček, našli jen několik desítek metrů od jednoho z brněnských sídlišť. V této oblasti se vzácná orchidej vyskytuje už téměř deset let, tak blízko u města se ale objevila poprvé.

Kromě střevíčníku ve stejném lese roste i další chráněná orchidej, vstavač nachový. Podle ekologů se sem téměř vyhubené květiny vracejí hlavně díky šetrnému hospodaření lesníků.

„Snažíme se využívat šetrné technologie -koňské potahy, abychom nepoškodili půdní kryt v lese,“ říká Pavel Jordán z Lesů města Brna. Právě půdní kryt je pro růst orchidejí rozhodující. Semínko orchideje, které zapadne do země, se totiž několik let vyvíjí v podzemí, než z něj vyroste rostlina, jejíž květy pak chodí lidé obdivovat.