Za znásilnění tříleté dívky potvrdil soud podomnímu prodejci devět let

Olomouc - Za znásilnění tříleté dívky z Blanenska si podomní prodejce vysavačů Michal Lukš odpyká ve vězení definitivně devět let. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci. Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se čtyřiatřicetiletý muž, který kdysi pracoval také jako technik v brněnském rádiu Krokodýl, odvolal. Kromě trestu se musí podrobit i ochrannému sexuologickému léčení. Muž, který svou vinu popírá, zřejmě k činu použil baterku, kterou nosil jako přívěšek na klíčích. Podle znalců má pedofilní sklony.

„Je nepochybné, že v úmyslu uspokojit svůj pud zneužil její bezbrannosti a dopustil se takových praktik, které jsou srovnatelné se souloží. Jednání se dopustil za vědomí, že jde o dítě výrazně mladší 15 let,“ uvedl dnes předseda senátu Stanislav Urbanec. Muž dostal trest v polovině trestní sazby, která činí pět až 12 let.

„Již krajský soud přihlédl k povaze a k okolnostem činu. Ve prospěch obžalovaného nebylo možné zohlednit žádnou polehčující okolnost. Naopak je zde přitěžující okolnost, kdy byl již půl roku před touto činností za obdobný čin podmíněně odsouzen. Devítiletý trest je sice přísný, ale s ohledem  na závažnost činu není nepřiměřený,“ doplnil předseda senátu.

Žádal zproštění obžaloby

Lukš dnes u soudu žádal zproštění obžaloby. Zdůrazňoval, že se činu nedopustil. „Klient mi odpřisáhl, že se toho nedopustil, dokonce se chcenechat podrobit vyšetření na detektoru lži,“ uvedl jeho obhájce. Obžalovaný muž před soudem rozvážným hlasem předčítal své několikastránkové vyjádření.

Popisoval v nich své představy, jak dívenku mohl vlastně zneužívat její otec. Vinu házel i na svou bývalou manželku a jejího přítele. „Rozhodujete o osudu člověka, který miluje Janu. Prosím, pusťte mě z vazby. Já vám slíbím, že udělám všechno pro to, abych se před soud už nedostal,“ uvedl ve své závěrečné řeči.

„Z jeho přednesu je zřejmé, že přichází s rozličnými verzemi, kdo a jakým způsobem se mohl protiprávního jednání dopustit. Žádná z těchto verzí nemá žádný podklad. Je to uměle vykonstruované a zcela účelové,“ reagovala na
jeho projev státní zástupkyně.

Dívku znásilnil baterkou, její krev byla v jeho kapse

Dívku podle soudu zneužil loni v říjnu. Coby podomní prodejce vysavačů navštívil rodiče dítěte v jejich rodinném domě v jedné z obcí na Blanensku, aby jim nabídl ke koupi své zboží. Rodiče jej nechali s dcerou necelou čtvrt hodinu o samotě. Holčička si hrála na sedačce s kostkami, otec odešel poklízet zvířata a matka vysavač zkoušela v prvním patře domu. Děvče utržilo při znásilnění oděrky.

Přišli na to rodiče, když ji převlékali, a nalezli ve spodním prádle stopy krve. Holčička si přitom stěžovala na bolest v podbřišku. Rodičům pak popsala, co se stalo. Policistům poté dívka označila deseticentimetrovou baterku jako nástroj, který Lukš použil při znásilnění. Způsob použití předmětu předvedla na panence. Soudu se však nepodařilo předmět definitivně identifikovat. „Věrohodnost výpovědi dívky je podporována dalšími důkazy, které tvoří řetězec důkazů. Také v kapse obžalovaného se našla krev poškozené,“ doplnil předseda senátu.

Muž byl již v minulosti odsouzen za pohlavní zneužívání dvou dívek, ohrožování výchovy mládeže, omezování osobní svobody, podávání alkoholických nápojů mládeži a za přechovávání dětské pornografie. Soud mu tehdy uložil tři roky s podmíněným odkladem.