Několik dní po založení odborů dostali zaměstnanci výpověď

Hodonín - Poškozeno se cítí šest dnes už bývalých zaměstnanců firmy Mart v Hodoníně. Dostali výpovědi za podivných okolností jen pár dní poté, co zaměstnavateli oznámili, že založili odbory. Podle nich to není náhoda. Vedení společnosti situaci ale nechce nijak komentovat. Jako první o případu informoval Hodonínský deník.

Propuštění zaměstnanci pracovali v hodonínské firmě vyrábějící vzduchotechniku dva roky, ale i čtrnáct let. Za poslední půlrok se jim ale snížily mzdy. Zaměstnancům se to nelíbilo a rozhodli se, že budou za své peníze bojovat. Využili proto svého ústavně zaručeného práva a založili odbory. „Odbory jsme zakládali, abychom pracovali na zlepšení pracovních podmínek, ne abychom firmu ničili,“ říká jeden z dnes už bývalých zaměstnanců firmy Mart.

Vedení firmy ale mělo zřejmě jiný názor a „neposlušných“ zaměstnanců se začalo zbavovat. A to podle zaměstnanců dost nevybíravým způsobem. „Pokud nepodepíšete, půjdeme do šatny otevřeme vám skříňku, do skříňky něco vložíme a svědci zase potvrdí, že jsme vám tam něco našli, že jste něco odcizila,“ řeklo podle zaměstnance jedné z jeho kolegyň vedení firmy.

O práci přišlo šest lidí

Firma takto přiměla šest zaměstnanců, aby podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru. Ostatní, aby zůstali, údajně museli z odborů vystoupit. Vedení společnosti Mart odmítlo obvinění svých bývalých zaměstnanců jakkoli komentovat.

„Dávám to do souvislosti se založením odborů. S takovou silou proti odborům jsem se setkal poprvé,“ podivuje se nad postupem firmy předseda hodonínské organizace odborového svazu KOVO Václav Potužník.

„Zaměstnavatel by rozhodně neměl diskriminovat zaměstnance z toho důvodu, že založili odbory nebo se stali jejich členy,“ říká právnička Magdalena Vašinková.  

Firma se odborů snadno zbavila

K odborům ve firmě Mart se původně přihlásily téměř tři desítky zaměstnanců, teď po doslova jepičím životě už prakticky neexistují. Přestože se bývalí zaměstnanci firmy cítí poškozeni, trestní oznámení podávat nebudou. Nechtějí si prý přidělávat další problémy navíc.