Kina ve Zlínském kraji se už těší na nové diváky

Kroměříž, Uherské Hradiště - Rekonstrukce uherskohradišťského kina Hvězda finišuje. Multifunkční stánek nabídne zázemí nejen filmovým nadšencům, ale nově také univerzitním studentům. V nedaleké Kroměříži se naopak jediné kino změnilo ve staveniště. 2D i 3D digitální vysílání, přímé přenosy z oper i sportovních utkání. Kino Hvězda, které je každoročně srdcem Letní filmové školy, přivítá letošní festivalové návštěvníky v novém. Hvězda se navíc proměnila v multifunkční stánek. Nabídne také nově přednáškový a kongresový sál.

Náklady na rekonstrukci uherskohradišťské Hvězdy se vyšplhaly na 40 milionů korun, polovinu pokryje evropská dotace. Proměna kina ve víceúčelový stánek však znamená redukci sedadel – z původních 420 na 360. Letní filmová škola do města každoročně přiláká na 5 tisíc lidí. Boj o místo v sále tak letos bude ještě větší. „Prostor ve vestibulu se pročistil a myslím, že znovu ukazuje architekturu 60. let, tu vzdušnost a eleganci doby,“ říká k rekonstrukci ředitel Městských kin v Uherském Hradišti Josef Korvas.

Jediné kroměřížské kino - Nadsklepí - se naopak ve staveniště teprve proměnilo a na první projekci si místní počkají půl roku. Náklady jsou podobné jako v Uherském Hradišti. I zde polovinu zaplatí EU. Ještě na konci minulého roku však nebylo jisté, zda se zadlužené město do rekonstrukce pustí.

Rekonstrukce kroměřížského kina Nadsklepí (zdroj: ČT24)

„Město je zadluženo 200 miliony, ale v letošním roce se nám 40 milionů podaří splatit, a přitom uskutečnit tuto investici. Rozpočet každého odboru se snížil o deset procent, dvacet úředníků přišlo o práci, spořit musí i příspěvkové organizace,“ popisuje útrapy nákladné rekonstrukce kroměřížská starostka Daniela Hebnarová (ODS).

V Uherském Hradišti jsou dál a spoléhají na moderní technologie. „Jsme schopni nabídnout všechny možné současně dostupné technologie včetně 2D, 3D, digitálu, přímých přenosů, oper, sportovních včetně satelitních přenosů,“ dodal ředitel Korvas.

Minulost i současnost kina Hvězda je pevně spojena se samotnou stavbou, protože projekt architekta Michala z roku 1965 vznikl podle zadání tak, že spojoval civilní kryt s veřejnou funkcí kina. Do poloviny června by měla být rekonstrukce dokončena. Termín předání veřejnosti je v pátek 8. července.

  • Rekonstrukce Nadsklepí za 40 milionů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2624/262302.jpg
  • Nový sál kina Hvězda v Uherském Hradišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2624/262305.jpg