Bořetice chtějí sklepům vrátit původní modrobílý vzhled

Bořetice – Souboj zisku a tradičních hodnot - i tak by se dala nazvat situace v Bořeticích. Majitelé vinných sklípků je postupně pod náporem turistů přebudovávali na penziony a restaurace. Majitelé sklepů se sešli s památkáři a odborníky z muzea a debatovali o tom, jak sklepům vrátit vzhled typický pro Hanácké Slovácko. Starosta Bořetic už vinařům nabídl finanční příspěvek na to, když sklep vymalují v tradiční modrobílé.

„Po revoluci nás doslova zavalila vína z ciziny, a tak jsme chtěli co nejrychleji podpořit místní vinaře. Dělali jsme vše pro to, aby tady měl turista dobré zázemí. Tehdy nás vůbec nenapadlo, že by to mohlo skončit takovýmto způsobem,“ vysvětloval Václav Petrásek ze sdružení Vinařská republika Kraví hora. „Chtěli bychom ukázat negativní stránky rychlého přebudování sklepních uliček ke komerčním účelům,“ dodal.

Obce ve spolupráci s památkáři chtějí nyní nabídnout majitelům sklepů způsob, jak navrátit uličkám tradiční vzhled a udržet jej. „Chceme, aby si vinaři uvědomili, že lidé, kteří sem jezdí, přijíždějí především kvůli jedinečnosti a autentičnosti krajiny. Nepotřebují vidět to, co najdou kdekoliv jinde,“ řekla etnografka lidového stavitelství Jitka Matuzsková.

Etnografka lidového stavitelství Jitka Matuzsková o proměně bořetických sklepů (zdroj: ČT24)

Starosta Bořetic Václav Surman už s místními vinaři o proměnách sklepů jedná. Ti, kteří si namalují své sklepy modrobíle a ozdobí jej znaky Hanáckého Slovácka, dostanou od obce příspěvek dva tisíce korun. „Částka sice není velká, ale doufám, že by mohla sloužit alespoň jako motivace pro místní vinaře,“ řekl Surman. Právě modrobílé fasády vinných sklípků a domů bývaly typickým znakem fasád Hanáckého Slovácka.