Zastupitelé Zlína chtějí zabránit Synotu v rozšíření herny

Zlín - Tři desítky lidí - iniciátorů a signatářů petice proti rozšiřování herny ve zlínské čtvrti Podhoří - se dnes sešly se zastupiteli města. Snažili se je přesvědčit o svých argumentech namířených proti společnosti Synot Real Estate, která stávající kavárnu a pivnici vlastní. Na základě licence jí Zlín sice nemůže zabránit v instalaci dalších výherních automatů, může jí však zkomplikovat plnění podmínek, jež jim ukládá hygiena.

Dnes kavárna a malé pohostinství ve zlínské čtvrti Podhoří, brzy zřejmě ráj hráčů, který spolkne celé druhé patro víceúčelové budovy v srdci městské části - včetně malých obchůdků a provozoven služeb. Akciová společnost Synot Real Estate, která podnik vlastní, jej chce přestavět na pivnici a hernu s mnoha výherními automaty - počítá s kapacitou až dvě stě míst.

Místní s plány majitele důrazně nesouhlasí, iniciovali kvůli nim petici. Bojí se především zvýšeného hluku, problematického parkování v centru městské části i ohrožení dětí. V okolí totiž žije spousta mladých rodin a v těsném sousedství budoucí velké herny se nachází školka a dětské hřiště.

Iniciátor petice Dušan Hornáček o argumentech odpůrců přestavby stávajícího pohostinství (zdroj: ČT24)

Zastupitelé se postavili na stranu místních

Zastupitelé Zlína obavy místních chápou. Bránit Synotu v jeho plánech však nemůžou na základě licence na provozování herny. Ta společnosti vyprší až za tři roky.

Podle podmínek hygieny však Synot musí zajistit minimálně čtyřicet parkovacích míst, kterých má v současnosti zhruba polovinu. „Kvůli vytvoření dalších míst Synot už jednal s městem o pronájmu pozemků,“ řekl náměstek primátora Zlína Aleš Dufek (nez.). S tím město sice souhlasilo, své rozhodnutí však může ještě zrušit - tím by město přeměnu pohostinství na hernu majiteli značně zkomplikovalo. „Záležitost budeme řešit na jednání městské rady,“ uvedl Dufek. Předpokládá, že jim rada vyjde vstříc.

Pokud ale Zlín dá přednost hlasu svých obyvatel, přijde zřejmě o významného investora. „V případě, že nám Zlín bude klást takové překážky, je pravděpodobné, že Synot z města odejde,“ uvedla mluvčí společnosti Magda Pekařová. Jednání je naplánováno na 27. června.