Devíti obcím na jižní Moravě propadly územní plány. Nemůžou stavět

Jižní Morava - Propadlé územní plány komplikují život devíti obcím jižní Moravy, ve kterých téměř zabrzdily výstavbu. Jedná se přitom o vesnice ležící v atraktivním turistickém okolí Pálavských vrchů, kde by mnoho zájemců chtělo začít stavět. Postižené obce z okolí Pálavy dostaly počátkem roku vyrozumění od Odboru územního plánování a stavebního řádu v Mikulově, že platnost jejich územních plánu skončila. K překvapení všech se tak musely zastavit veškeré stavební práce, které probíhaly mimo zastavěné oblasti.

Se stavbou svého domu chtěla začít i Jana Rapantrolová, která v Klentnici koupila pozemek. Při vyřizování potřebné dokumentace ale narazila na propadlý územní plán: "Jsem z této situace zklamaná, protože budu

starosta Klentnice Roman Koprivňanský o kauze (zdroj: ČT24)

muset čekat další dva roky, než začnu stavět. Stejně tak je na tom několik dalších lidí. Je to pro nás zároveň v důsledku čekání prodražení celé stavby," uvedla.

Obce se už půl roku dohadují s krajem, kdo nese vinu za propadlou platnost územních plánů. „Plány vydává zastupitelstvo každé obce, tedy je to především na obci, která vydává příslušné vyhlášky, aby sledovala i příslušnou platnost,“ shrnul mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

I když starostové svůj díl viny uznávají, kritizují přístup Odboru územního plánování Jihomoravského kraje, který ponechal každou obec svému osudu. „My, starostové jednotlivých obcí, si myslíme, že kraj by měl být pomocným metodikem. Odbor územního plánování a stavebního řádu kraje nám tuto skutečnost měl sdělit dříve, dokud šlo ještě něco dělat,“ postěžoval si za postižené obce starosta Klentnice Roman Koprivňanský (ČSSD). Jihomoravský kraj si ale stojí za svým stanoviskem, že podle zákona žádnou povinnost informovat obce o končící době platnosti územního plánu nemá.

Novou dokumentaci v řádu statisíců teď musí obce zaplatit ze svých rozpočtů. Další ztráty v obecních pokladnách, které jsou živeny zejména turismem, znamená i dvouleté období, během něhož nemohou pokračovat ve svém rozvoji. „Nové parcely pro stavby budeme zájemcům, kterých jsou desítky, moci nabídnout až někdy koncem roku 2012,“ shrnul Roman Koprivňanský.