Kraj má další návrh slučování středních škol, některé zaniknou

Brno – Další varianta snížení počtu míst na osmiletých gymnáziích, slučování a následný zánik až 90 tříd na všech typech středních škol. To je v krátké době už druhý pokus optimalizace středního školství na jihu Moravy, s nímž chce prorazit náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (ODS). S prvním návrhem letos na začátku roku neuspěl, hejtman jej pod tlakem veřejnosti vetoval. Nebyl podle něj řádně projednán se samotnými školami a obcemi. Druhá varianta je však téměř připravena a už příští středu by ji měla schvalovat krajská rada.

„Týká se zániku až 2500 míst v kraji napříč všemi typy studia na gymnáziích, středních odborných školách i učilištích. Samozřejmě především těch školských zařízení, jejichž kapacita není naplněna,“ objasnil Juránek, který chce po případném schválení krajskou radou ihned předložit svůj návrh ředitelům všech středních škol, s nimiž má schůzku příští pátek.

Nejviditelnějším tématem zůstanou zcela jistě osmiletá gymnázia. V tom přináší Juránkův plán skutečně radikální kroky. V Brně sice zůstane stejný počet tříd jako doposud, ale například v někdejším okrese Brno-venkov mají být od příštího školního roku otevřeny už jen tři třídy. A v ostatních okresech má dokonce zůstat jen po dvou třídách. Které školy přijdou o osmiletý program, nechtěl zatím Juránek prozradit, jisté však je, že se některé budou muset kvůli tomu sloučit s jinou školou, což v případě některých znamená faktický zánik. „Intenzivně jednáme se všemi. A žádná ze škol, ani ty, které se považují za nejkvalitnější, si nemohou být jisty,“ prohlásil Juránek.

Náměstek hejtmana JMK Stanislav Juránek o středoškoslké koncepci (zdroj: ČT24)

České televizi se však podařilo získat materiál, podle kterého se od školního roku 2012/13 má otevřít například na gymnáziu v Blansku už jen jedna třída osmiletého gymnázia a to stejné by mělo potkat Vyškov. Zcela však zanikne program osmiletého studia na gymnáziu v Zastávce, Mikulově, Strážnici a Moravském Krumlově. Nejhůře přitom dopadne gymnázium v Židlochovicích, jehož žáci by se měli během tří let přesunout na gymnázium do Hustopečí.

Kraj si od snížení počtu míst na osmiletých gymnáziích slibuje zvýšení prestiže tohoto typu škol. A argumentuje původní ideou, s níž v devadesátých letech začala vznikat. „Když se osmileté třídy gymnázií zaváděly, počítalo se s tím, že budou určeny pro zhruba tři procenta velmi nadaných žáků,“ připomněl Juránek.

Čtyřletá gymnázia se uchovají samostatnost, jen když budou mít plno

Snížení počtu osmiletých tříd gymnázií zřizovaných krajem je pouze prvním krokem v optimalizaci, kterou musí střední školy kraje projít. Počet prázdných míst ve třídách se totiž stále zvyšuje. Nyní jsou kapacity středních škol podle krajských statistik využity jen ze 75 procent a vyhlídky do budoucna nejsou podle krajských radních rozhodně optimistické, protože základní školy opouští stále nižší počty žáků. Zatímco ještě v roce 2006 dokončilo devátý ročník základní školy v kraji přibližně 12 200 žáků a ve víceletých gymnáziích bylo dalších 1500 žáků stejného věku, v letošním roce bude už ze základních škol vycházet pouze 8500 žáků, přičemž dalších 1400 se již vzdělává na víceletých gymnáziích.

V případě čtyřletých gymnázií v bývalých okresních městech bude rozhodovat  podle Juránka jejich naplněnost. „Pokud nebudou mít takzvaně plno, sloučí se s jinou střední školou podobně jako v Mikulově,“ upřesnil Juránek. Mikulovské gymnázium přitom přestane po téměř 400 letech fungování působit jako samostatná organizace. Jihomoravský kraj ho ještě letos sloučí s tamní střední odbornou školou a učilištěm. Změní se tak i název školy, nově bude znít Gymnázium, Střední odborná škola a SOU Mikulov. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) připustil, že řešení to není ideální. Bylo však podle něj způsobem, jak školu zachovat.

OKRES BRNO-MĚSTO
- SPŠ elektrotechnická Kounicova se sloučí s SŠ IT a SP Purkyňova
- ISŠ Sokolnice čeká slučování s ISŠ – COP Olomoucká
- VOŠ oděv.designu a manag. a SUPŠ textilní Francouzská se má spojit s SŠ umění a designu a VOŠ restaurátorská Husova
- OA a VOŠ obchodní, Pionýrská bude převedena pod SOŠ a SOU obchodní Jánská

OKRES BRNO-VENKOV
- Gymnázium Židlochovice se spojí s Gymnáziem Hustopeče
- SOŠ a SOU dopravní a mechanizační Ivančice se spojí s SOŠ a SOU Moravský Krumlov
- SOU Tišnov bude převedena buď pod SOŠ FORTIKA Lomnice u T. nebo pod SOŠ a SOU Moravský Krumlov
- OU Cvrčovice se spojí s Gymnáziem Mikulov

OKRES BLANSKO
- SOŠ a SOU Velké Opatovice se má spojit s SOŠ a SOU - MŠP Letovice

OKRES BŘECLAV
- OA Břeclav se spojí s Gymnázium a JŠ Břeclav
- SOU Mikulov se spojí s Gymnázium Mikulov

OKRES HODONÍN
- SOŠ zdrav. a soc. Kyjov čeká sloučení s Klvaňovým gymnáziem Kyjov
- SŠ lesnická a rybářská Bzenec se spojí s VOŠ, SOŠ a SOU Bzenec
Pod jednu správu se dostanou SOŠ oděvní a SOU Strážnice a SOŠ Strážnice

OKRES VYŠKOV
- OA Bučovice přejde pod Gymnázium Bučovice
- SŠ zdrav. a zem.-ekon. Vyškov se spojí s Gymnáziem Vyškov

OKRES ZNOJMO
- SOŠ a SOU Ivančice přejde pod SOŠ obchodní a SOU řemesel Moravský Krumlov

Z údajů krajského odboru školství vyplývá, že právě mikulovské gymnázium je jedním z mnoha, na kterých v uplynulých letech ubývalo studentů. Zatímco ve školním roce 2007/2008 jich bylo 332, letos 287. Sloučením s učilištěm prý budou obě školy moci lépe využít společný areál. Učiliště navíc časem bude moci opustit svá odloučená pracoviště, která pak kraj prodá či využije jinak. Školy už dnes sídlí v jednom komplexu budov, i když jedna využívá vchod z Komenského ulice a druhá z Purkyňovy ulice. Dělí se o tělocvičnu a jídelnu. Po sloučení budou mít obě jednoho ředitele. Jeden pedagogický sbor prý bude moci být variabilnější a nabídne studentům víc volitelných předmětů. Škola prý také bude prostupnější - velice nadaný student maturitního oboru z odborné školy bude moci postoupit na gymnázium. Naopak neúspěšný gymnazista bude moci střední školu dokončit v jednom areálu na méně náročném oboru.

Zelenou dostane řemeslo, žáci se za ním ale budou nejvíc stěhovat

Krajská strategie je jasná, chce snížit počet žáků na všeobecných gymnaziálních vzdělávacích oborech a přitáhnout žáky ke střednímu odbornému vzdělání a řemeslu - a zvýšit tak počet absolventů s odbornou kvalifikací a výučním listem. „Skutečně u tohoto typu vzdělávání omezovat výrazně nechceme, naopak. Chceme, aby se lidé s horšími školními výsledky dali spíše na řemeslo, než aby se hrnuli na gymnázia, po jejichž absolvování stejně nenajdou práci,“ dodal Juránek.

Přesto se právě u učilišť budou dít ty nejradikálnější kroky. Řada z nich totiž sídlí v budovách, které jsou poloprázdné a jejichž provoz stojí kraj ročně desítky milionů korun. V tomto případě se to dotkne i Brna, kde by se měla podle návrhu Juránkova resortu sloučit například SPŠ elektrotechnická se Střední školou IT a SP v Purkyňově ulici. Vyšší odborná škola oděvního designu a mangenentu s SUPŠ textilní se Střední školou umění a desingu v VO3 restaurátorskou v Husově ulici.

Obří stěhování by ale zažili především žáci v někdejším okrese Brno-venkov, kde se má sloučit dokonce pět škol včetně již zmíněného židlochovického gymnázia. Tří středních škol se týká slučování na Hodonínsku a dvou na Vyškovsku. „Samozřejmě jsme si vědomi toho, že žáci budou dojíždět třeba dál, ale tam, kde by byl opravdu dopravní problém, jsme schopni ještě o všem jednat,“ dodal Juránek.

Jaké budou reakce, to zatím nikdo neví a krajští představitelé spoléhají na pochopení ředitelů škol i rodičů dětí. „Já osobně samozřejmě chápu, že je optimalizace nutná. Dětí opravdu ubývá. Kraj by však měl školy optimalizovat tak, aby byla v každém okrese možnost studia všech oborů a všech typů středoškolského vzdělání. Například na Znojemsku není ani na jediném učiliště obor automechanik a to je podle mě špatně,“ komentovala odborářka Jiřina Šalomounová.