Juan - Mozart a Moliér v rockové úpravě

Zlín - Kompilátem opery Mozartova Dona Giovanniho a Moliérovy hry Don Juan je rockový muzikál Juan, který v neděli uvede ve světové premiéře Městské divadlo Zlín. „Výsledek je něco mezi operou, muzikálem, činohrou,“ upřesnil režisér inscenace a umělecký šéf souboru Petr Veselý. Diváci se mohou těšit na živou rockovou kapelu nebo texty v překladu Jarka Nohavici, který by měl dorazit i na premiéru.

Na začátku vzniku muzikálu byla myšlenka muzikálově zpracovat operu Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni. To se ale podle Veselého ukázalo jako nereálné. „Hledali jsme proto něco dalšího a propojení s nejznámějším činoherním zpracování Giovanniho mýtu, hrou Moliéra Don Juan, se ukázalo jako logické,“ vysvětlil.

O překlad Mozartových árií se postaral známý český písničkář a básník Jarek Nohavica, který přislíbil účast na premiéře. „Spolupráce s ním trvala asi deset minut,“ poznamenal Veselý. „Spolupracovat s panem Nohavicou je, vzhledem k jeho vytížení, poměrně obtížné. Na desetiminutovou schůzku jsme se domlouvali asi čtyři měsíce,“ prozradil.

Na jevišti bude hrát živá rocková kapela pod vedením Romana Ježe. Ten se také částečně podílí na nastudování a aranžmá, ve složení kytary, klávesy, bicí, trubka, trombón, saxofon a flétna. Jde o seskupení volně hrajících muzikantů, částečně z Brna a částečně ze zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

„Vzniká obtížně - na jevišti je sedm živých muzikantů, skládá se to s činohrou, se světly, s komplikovanou scénografií,“ dodal k rockovému muzikálu režisér s tím, že zkoušet se bude do poslední chvíle.

Postavu Juana ztvárňuje mladý herec Marek Příkazký. „Hraje se mi to dobře. A to i přesto, že je to naprostý protiúkol - já jsem slušný a poctivý kluk,“ řekl s úsměvem. Nejobtížnější pro něj je prý právě zpěv. „Mám základy z folkloru, tak snad to stačí,“ poznamenal s tím, že jde zatím o jeho největší projekt.

Vedle Příkazkého se v dalších rolích představí Radovan Král, Hana Briešťanská, Eva Daňková, Gustav Řezníček, Kateřina Králová, Jan Leflík, Ivan Řehák, Zdeněk Julina a Rostislav Marek.

  • Juan / Marek Příkazký jako Juan (vpravo) a Rostislav Marek autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266436.jpg
  • Juan / Marek Příkazký jako Juan a Hana Briešťanská autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266438.jpg