Pražáky a Brňáky usmíří (možná) sedmikráska

Brno - Letité vtipy, podle nichž se v Brně hovoří o „Pražácích“ s nevraživostí a v Praze se o „Brňácích“ neříká vůbec nic, byly také částečně inspirací pro téma letošního, třetího ročníku Brněnské sedmikrásky. Po dvou letech, kdy hledala nejlepší báseň o Brně, tak pořádající redakce časopisu a nakladatelství Host změnila zadání. Vítězem letošní básnické soutěže se může stát buď nejlepší brněnská báseň o Praze, nebo pražská o Brně.

„Tohle nám přišlo z obou stran velmi kruté,“ poznamenal ke zmíněným vtipům šéfredaktor Hostu Miroslav Balaštík. „Proto jsme se rozhodli, že prostřednictvím poezie zjistíme, jak to je doopravdy, jak na sebe dneska obě města vzájemně zahlížejí. Nicméně Brno a Prahu zde chápeme mnohem šířeji. Nejsou to jen města, ale spíše životní postoje.“

Hlubší vzájemné reflexe Prahy a Brna v současné české poezii podle Balaštíka není mnoho. „Jako by se básníci ostýchali vyjádřit své city vůči tak inspirativním městům, jako je Brno či Praha. Největší stopu jako téma tak dnes v poezii zanechává zřejmě Ostrava, kterou najdeme v básních Petra Hrušky, Petra Motýla, Jaroslava Žily, Milana Krupy a dalších,“ domnívá se šéfredaktor.

Zapalte Prahu

Svébytnou výjimkou je sbírka brněnského básníka a publicisty Karla Škrabala Zapalte Prahu z konce 90. let. Škrabal a Balaštík letos také zasednou v porotě, spolu s nimi „pražský spisovatel Jaroslav Rudiš a brněnský emigrant v Praze herec, režisér a spisovatel Arnošt Goldflam“.

Soutěže se mohou zúčastnit jak začínající, tak zavedení autoři - a nejen z obou velkoměst. K paradoxům Brněnské sedmikrásky koneckonců patří, že většina přispěvatelů z minulých ročníků nepocházela z Brna. Uzávěrka třetího ročníku je 1. září, vítěze vyhlásí pořadatelé o měsíc později na festivalu Brněnské kulturní hostování.

Básně v rozsahu nejvýše tří stran A4 posílejte e-mailem na adresu sedmikraska@hostbrno.cz nebo poštou na adresu Host (Sedmikráska), Radlas 5, 602 00 Brno.

Petr Petříček
Zdroj: ČT24/Host