Noční prohlídky: v Mikulově straší bílá paní, v Lednici bude divadlo

Jižní Morava - Hrady a zámky na jižní Moravě se začátkem léta otevřely i v noci. Noční prohlídky se nesou ve znamení oživlé historie – po památkách bloudí bílé paní, šermíři nebo pohádkové postavy. Prohlídky se konají jen párkrát do měsíce a lístky jsou vyprodané na dlouho dopředu.

Mikulovský zámek otevírá svoje brány v noci už třetí sezónu. Noční program cílil na děti i dospělé. V chodbách zámku bloudila bílá paní – Perchta z Rožmberka. „Za svého manžela si vzala Jana z Lichtenštejna, ale jejich manželství nebylo šťastné. Proto se o ní traduje, že straší na hradech a zámcích. Před rokem 1945 se zde procházela na zámku a měla červené rukavičky,“ uvedla průvodkyně zámku Dang Vu Bich Thao. Děti ale rozhodně žena v bílém se svíčkou nevystrašila. Zvláště dívky Perchtu zvědavě okukovaly.

„Pro dospělé máme připravené malé rozloučení u sudu – všichni ochutnají zámecké víno a k tomu dostanou malé překvapení,“ uvedla Iva Gebauerová z Regionálního muzea v Mikulově.

Návštěvníci letošní první mikulovské prohlídky byli spokojení. „Moc se nám tady líbílo, prohlídka byla zajímavá hlavně pro děti. Zpestřením pro ně byla bílá paní,“ uvedla jedna z návštěvnic. „Prohlídka byla moc pěkná, zvlášť závěr se skleničkou,“ pochvaloval si další návštěvník.

Iva Gebauerová z Regionálního muzea v Mikulově o nočních prohlídkách (zdroj: ČT24)

Návštěvníky od noční prohlídky neodradila ani vyšší cena vstupného. Stejně jako v minulých ročnících i letos poptávka převyšovala nabídku, nepomohlo ani zvětšení skupin ze 30 na 40 návštěvníků. „Lidé mají o noční prohlídky velký zájem. Zajímá je především atmosféra zámku, kterou po setmění získá. Mnoho zájemců musíme odmítat, nestačí nám kapacita,“ zhodnotila Gebauerová.

Přesto v Mikulově neuvažují o rozšíření noční prohlídek, konat se budou pouze tři ve středu večer. Prohlídku je nutné si dopředu rezervovat.

Noční program připravilo mnoho jihomoravských památek. Zde je pár z nich

Kasematy brněnského hradu Špilberk, tedy pověstné podzemní vězení, se při nočních prohlídkách znovu naplní živými vězni. Promění se i průvodci – návštěvníky totiž provedou v dobových kostýmech. Noční prohlídky kasemat se konají do konce července, návštěvníci si prohlídku mohou objednat.

Noční prohlídky v Lednici jsou známé svojí propracovaností. Průvodci se promění v pohádkové i skutečné historické postavy a historii zámku předvedou v humorných scénkách.

V milotickém zámku při nočních prohlídkách ožije legenda o milotických čápech, kteří zachránili hraběte Serenyiho z tureckého zajetí. Součástí nočních prohlídek jsou ukázky barokního stolování a setkání s černou hraběnkou v zámecké kapli při zádušní mši.

V Bučovicích spojili noční prohlídky s divadelním představením Angelika – markýza andělů. V lysickém zámku uspořádají za celé období prázdnin jen čtyři noční prohlídky. Průvodci budou oblečení do dobových kostýmů.

Všechny památky mají jedno společné - noční prohlídky se konají jen párkrát v měsíci a jsou na týdny dopředu vyprodané. Kdo chce noční atmosféru zažít, musí si prohlídku dopředu zarezervovat.

  • Noční prohlídka mikulovského zámku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2695/269408.jpg
  • Návštěvníci noční prohlídky v Mikulově odcházeli spokojení autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2695/269409.jpg