Squateři protestují proti zbourání vyhořelého obydlí

Moravský Krumlov - Starší rodinný dům v Moravském Krumlově zřejmě čeká demolice. Ve středu částečně vyhořel a město, kterému patří, do jeho oprav investovat nechce. Budovu ale využívá několik mladých lidí jako squat a ti se nelegálně obývaného domova nechtějí vzdát.

V nenápadném stavení mezi židovským hřbitovem a zámeckou zahradou v Moravském Krumlově žil kdysi zámecký zahradník. Postupně se zde vystřídali další nájemníci, až dům patřící městu zůstal prázdný. Toho využili místní příznivci alternativní kultury a udělali si z domu squat, který nelegálně obývají už druhý rok.

Opuštěné stavení si začali vlastními silami opravovat. „Všechno jsme to tu pouklízeli a předělali pokoje. Dalo to velkou práci něco s tím barákem udělat,“ řekl jeden ze squaterů, který si nepřál uvést jméno. Stavení bylo neustále plné - squateři zde pořádali koncerty a setkání mladých z okolí. „Chodila se sem bavit většina mladých lidí z Krumlova. Ve městě pro ně totiž neexistuje žádný takový klub,“ vysvětlil další z obyvatel domku. Město jejich nelegální užávaní prázdné stavby tolerovalo.

Rozhovor se squaterem o využití opuštěného domu (zdroj: ČT24)

„Pokud se tam nic nedělo, nebyly tam žádné nepřístojnosti, tak je město nechávalo být s tím, že až bude vědět, co s tím objektem v budoucnu dál dělat, tak se to nějak vyřeší,“ uvedl místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek (KDU-ČSL).

Příčina požáru: nehoda, nebo zlý úmysl?

V noci na středu ale dům částečně vyhořel. Uvnitř v tu dobu spalo pět lidí, nikomu se naštěstí nic nestalo. „Příčina požáru je předmětem vyšetřování. Na základě prvotních informací to vypadá, že se zřejmě nejednalo o úmysl, ale o nějakou nedbalost,“ řekl tiskový mluvčí znojemské policie Jan Křepelka.

S předběžnými závěry policisté však squateři nesouhlasí. „Myslím, že to byl spíš útok než nějaká nedbalost, protože jsme se tady všichni snažili, aby to tu vzkvétalo,“ tvrdí první z dvojice vyzpovídaných squaterů. Podle něj měli squateři ve městě spoustu nepřátel. „Lidi si mysleli, že tu máme nějaké feťácké doupě. Už několikrát nám někdo vyhrožoval vypálením,“ povzdechl si.

O osudu vyhořelého domu rozhodne statik

Squateři chtějí dům vlastními silami opravit a peníze získat třeba i za pomoci benefičních koncertů. Rozhodnutí, co s nelegálně obývaným domem, je ale záležitostí města. To dnes nechalo polorozpadlý dům posoudit statitek.

„Jestli statik řekne zbourat, tak to necháme zbourat a nebudeme tam nic vymýšlet. Pokud by se to mělo opravovat, musí se to ještě posoudit dál,“ řekl Juránek. Verdikt by měl padnout do několika týdnů.