Sto milionů budou stát opravy domů u Královopolských tunelů

Brno – I když Královopolské tunely, které se stanou součástí velkého městského okruhu v Brně, hloubily firmy jen v malé hloubce pod povrchem, žádné scény z katastrofických filmů se neopakovaly. Domy nepadaly a ani plavcům z oblíbeného koupaliště Dobrák voay z bazénu nezmizela. Přesto škody na popraskaných stavbách dosáhly částky kolem 100 milionů korun.

Investor objektu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřel ještě před zahájením stavby smlouvy s majiteli asi 150 objektů, které byly stavbou tunelů ohroženy. Teď už ŘSD ví, kolik bude muset na opravách těchto staveb zaplatit.

„Škody nejsou zásadního rozsahu,“ tvrdí František Dobeš z Brněnských komunikací, který má nad stavbou technický dozor. "Většinou jsou to trhliny v omítkách, podlahách a dlažbě. V tuto chvíli už je asi třetina škod opravena.

ŘSD provádí opravy škod samo nebo se s majiteli poškozených objektů domlouvá na možnosti finanční kompenzace za způsobené škody.

Osmdesátimetrová poklesová kotlina v jílovitém podloží měla podle projektantů dosáhnout až 10 centimetrů. Pohyb byl ale ve skutečnosti jen do 65 milimetrů. I proto škody nebyly tak vážné. ŘSD navíc po celou dobu za pomoci přístrojů sledovalo, jaký vliv má stavba na statiku. „Praskliny máme po celém domě, máme slíbeno, že do konce září by mělo být vše opraveno,“ věří Jiří Vojáček, který bydlí v domě na Dobrovského ulici. 

František Dobeš vysvětluje, jak se budou opravovat narušené domy (zdroj: ČT24)