Brněnský policejní gang po 12 let vydíral podnikatele

Praha - Skupina brněnských expolicistů, která je od středy ve vazbě, měla vydírat podnikatele a zahlazovat různé kauzy v průběhu let 1998 až 2010. V tuto chvíli se ví o 17 případech, podle zástupců policie a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci jich ale bude zřejmě víc. Šest zatím obviněných čelí obvinění z vydírání, korupce a organizovaného zločinu. Vyšetřování případu se dosud konalo v přísném utajení, policisté v současnosti hledají případné další svědky. Praktiky údajně kryl bývalý člen inspekce ministerstva vnitra a do skupiny patřili i detektivové jihomoravské hospodářské kriminálky. Kauzu před dvěma roky odstartovalo vyšetřování vraždy na Vysočině. Ve vazbě zatím skončilo 6 členů gangu, mluví se ale až o třiceti podezřelých.

Policie teď nevylučuje, že bude muset některé starší případy, vyšetřované obviněnými policisty, znovu otevřít. „Pokud vyplynou poznatky o tom, že nějaké řízení bylo zmanipulováno, postoupíme takový poznatek příslušnému orgánu, který se tím bude zabývat,“ uvedl Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství Olomouc.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta vysvětlil, že dva ze členů skupiny vytipovávali podnikatele, kteří jsou vyšetřováni kvůli hospodářské trestné činnosti. Ty pak vydírali a za úplatu jim nabízeli části jejich spisů nebo informace o připravovaných policejních akcích. „Nabízeli jim možnost ovlivnění výsledků trestního řízení vůči jejich osobám,“ vysvětlil Šlachta.

Ostatní členové skupiny byli policejní vyšetřovatelé, kteří měli tyto případy na starosti. Další osoby skupina podle Šlachty využívala k zastrašování, včetně hrozeb fyzickou likvidací. Skupinu před vyšetřováním kryl právě i pracovník policejní inspekce. „Zajišťoval založení případných podnětů a informoval je o těchto podnětech,“ uvedl Šlachta. Na případu spolu s ÚOOZ pracovala policejní inspekce a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kauza měla krycí jméno Asie.

Místopředsedkyně výboru pro obranu a bezpečnost Jana Černochová pro ČT: "Mně chybělo to hlavní sdělení od pana policejního prezidenta, a sice jakými opatřeními bude tu situaci řešit, aby se neopakovaly podobné kauzy, nic takového ale bohužel na tiskové konferenci nezaznělo… Doufejme, že se tato opatření od policejního prezidenta v co nejkratším čase dozvíme."

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho jde sice o mimořádně závažné pochybení. Odmítá ale připustit, že selhal celý systém. „Jedná se o selhání individuálních policistů. Pokud se udělá takto silná vazba mezi policisty a kontrolními orgány nad policií, to vidím jako jeden z aspektů toho, proč mohla být trestná činnost páchána tak dlouhou dobu,“ říká Petr Lessy.

„Nedomnívám se, že by selhal kontrolní mechanismus policie,“ je přesvědčen Lessy. Další závěry a opatření chce podniknout až poté, co svou práci dokončí orgány činné v trestním řízení. Selhala podle něj inspekce, jejíž člen v tomto případě kryl trestnou činnost dalších policistů.

Nedostatečná prevence, nedostatečná kontrola, špatné řízení

Bezpečnostní experti dvou nejsilnějších stran jsou ale mnohem kritičtější. Podle nich systém opravdu selhal. „Je šokující, že policie selhala na všech možných úrovních,“ zlobí se Jana Černochová z ODS. „Nedostatečná prevence, nedostatečná kontrola a špatné řízení policie,“ vypočítává negativní faktory bezpečnostní expert ČSSD František Bublan.

Vyšetřovatelé také prošetřují, zda se zločineckou skupinou nespolupracoval někdo z jihomoravských státních zástupců nebo soudců. Proto předali celý případ justici v Ostravě.

Policisté zadrželi celkem šest členů skupiny. Ostravský soud na ně ve středu uvalil vazbu. Podezřelí čelí obvinění z vydírání, korupce a organizovaného zločinu. V případě odsouzení jim hrozí tresty v rozmezí od pěti do 12 let. Podle zdrojů blízkých vyšetřování je brněnská kauza svojí nebezpečností a rozsáhlostí srovnatelná se známým případem Berdychova gangu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedním ze zadržených je někdejší detektiv jihomoravské hospodářské kriminálky Miloš Almásy. Kromě něj zatkli vyšetřovatelé i zástupce šéfa policie v okrese Brno-venkov Rudolfa Setváka či bývalého důstojníka Eduarda Slaninu. Hlavou skupiny byl údajně bývalý šéf jihomoravské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého loni v Brně zastřelil samopalem neznámý pachatel. „Je to chobotnice, která musela metastázovat ještě víc. Jsem si jistý, že to nekončí u těchto zadržených,“ komentuje to Šlachta

Česká televize zjistila, že Miloš Almásy je trestně stíhaný už několik měsíců kvůli jiné věci. „Jako advokátní koncipient svoji tehdejší klientku přemlouval ,aby mu dala peníze s tím, že zařídí zastavení trestního stíhání,“ prozradil státní zástupce Jan Petrásek.