Meteostanice pomáhají vinařům chránit úrodu

Jižní Morava – Na nového spojence proti rozmarům počasí si začínají zvykat jihomoravští vinaři. Jsou jimi speciální meteostanice, které se v poslední době stávají stále častějším doplňkem vinohradů. Zájem o ně je zejména po loňské neúrodě, tu dávají vinaři za vinu právě nepříznivému počasí. Stanice vyhodnocuje prognózu, nebezpečí plísně révy, padlé révy nebo šedé hniloby.

Zatím jednu meteostanici mají k dispozici vinaři v Bořeticích. Ta jim pomáhá shromažďovat údaje o vlhkosti vzduchu i půdy, teplotě, množství srážek, ale i například vlhkosti listů. Získané údaje tak mohou pomoci předejít například vzniku plísní. Vinaři přitom nemusí získané informace zpracovávat sami, to za ně udělá software, který zároveň odešle SMS zprávu s doporučením, jaké vhodné kroky by měl vinař podniknout, například jaký postřik má za dané situace na vinici aplikovat. 

Vinaři si zvykají na novou techniku (zdroj: ČT24)

Meteostanice zatím nejsou dostupné všem vinařům. V kopcovitém terénu je ale důležitá i různá nadmořská výška vinohradů. Už teď proto vinaři plánují instalování dalších čtyř stanic, které by pokryly celé území, na kterém se tam réva pěstuje. Pomoc při jejich pořizování vinařům přislíbila i obec.