Začala sezona burčáku, inspektoři se připravují na kontroly

Jižní Morava – Zatímco jihomoravští vinaři zahájili prodej burčáku z odrůdy Irsai Oliver nebo Muškát moravský, které dozrávají nejdříve, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se připravuje na první kontroly. Vloni totiž pochybila víc než třetina prodejců. Nepoctiví prodejci nejčastěji burčák ředili vodou, přidávali do něj příliš mnoho cukru nebo nesprávně označovali jako burčák i nápoj ze zahraničních hroznů.

„Oproti loňské, tak trochu katastrofické sezoně, to letos vypadá dobře. Letos jsme hrozny dokonce sklidili o pár dní dřív, než bývá obvyklé,“ popsal vinař Pavel Košulič. Podle něj se ale vždycky najde nepoctivec, který bude chtít na nekvalitním burčáku nebo moštu vydělat. „Teď už bych se ale nebál, že není možné koupit dobrý moravský burčák,“ dodal.

Podle jeho kolegy vinaře a prodejce burčáku Miloslava Machuče podvodníci dělají špatnou pověst především prodeji u silnice. „Špatný burčák u silnic se prodává spíš v nevinařských oblastech a rozhodně jej neprodávají vinaři. Jsou to jenom překupníci, kteří si burčák upraví tak, aby na jeho prodeji co nejsnáz vydělali,“ řekl Machuč.

Jak je na tom letos burčák? (zdroj: ČT24)

Jaké byly loňské nejčastější prohřešky? Ředění, doslazování a místo burčáku mošt

Smutným rekordmanem loňské burčákové sezony se stal prodejce Pavel Straka. „Na svém stánku na nejfrekventovanější České ulici v Brně nabízel burčák se 74procentrním přídavkem vody. Navíc v něm bylo o sedm procent překročen povolený limit na přidaný cukr,“ uvedla po loňských kontrolách mluvčí SZPI Romana Kadaňková. Vůbec největším hříšníkem se stal před několika lety prodejce, který burčák naředil vodou z 96 procent.

Při odhalování falešného burčáku – tedy toho, který byl vyroben ze zahraničních hroznů a správně by měl být označen jako zkvašený hroznový mošt - potravinářská inspekce využívá unikátní laboratorní zařízení, které pracuje na principu takzvaných izotopových analýz. Odborníci tak rozpoznají, jestli byly použity na výrobu burčáku hrozny sklizené v České republice, nebo v zahraničí.

Vloni se na rozdíl od předchozích let inspektoři nesetkali s tím, že by prodejci obarvili bílý burčák barvivem a poté jej prodávali jako méně běžný červený burčák.

S prodejci, kteří klamali spotřebitele, inspekce zahájila správní řízení. „Když nepoctivému prodejci uložíme ve správním řízení pokutu, tak máme tu zkušenost, že další rok už nepodniká nebo podniká poctivě. Objeví se ale noví prodejci, kteří zkoušejí různé finty. Z dlouhodobého hlediska zůstává poměr nepoctivců řádově stejný,“ popsal mluvčí SZPI Michal Spáčil.