Policie obvinila dva bývalé manažery pivovaru ve Vyškově

Vyškov – Až osmileté tresty hrozí dvěma někdejším manažerům Pivovaru Vyškov. Jejich vinou měl státní podnik přijít o milionové částky kvůli nevýhodným transakcím. Jedním ze stíhaných je bývalý ředitel pivovaru a současný starosta Vyškova Jiří Piňos (ČSSD). S výrobou piva ve ztrátovém podniku teď pokračuje soukromý nájemce.

Vyškovský pivovar bojoval poslední roky s milionovými ztrátami. Policejní vyšetřování ukazuje, že na vině nemusel být jen malý zájem o vyškovské pivo, ale i přístup dřívějších manažerů státní firmy Jihomoravské pivovary.

Dva bývalé manažery policie stíhá pro porušení povinností při správě cizího majetku. České televizi to potvrdila mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Bývalý ředitel pivovaru a současný starosta Vyškova Jiří Piňos čelí obvinění z nevýhodného prodeje sodovkárny v Tečovicích. Jeho zásluhou státní podnik zřejmě přišel o šest milionů korun. Piňos se však k obvinění odmítl vyjádřit.

Podíl na ztrátách zřejmě nese i předposlední předseda představenstva společnosti, která podnik spravovala. Piňosův nástupce Zdeněk Řehák měl uzavřít nevýhodnou smlouvu na skladování piva s firmou, v jejímž představenstvu taktéž figuroval. V době, kdy už se pivovar topil ve ztrátách, navíc jeho vedení objednalo propagační předměty za 6,5 milionu korun. Jeho případ však policie odložila. S oběma transakcemi totiž souhlasil také vlastník pivovaru, tedy samo ministerstvo zemědělství.

V pivovaru teď hospodaří soukromá firma

Místo toho, aby pivovar slavil 330 let od svého založení, musel bojovat o holé přežití. Ztráta pivovaru v roce 2009 dosáhla 30 milionů korun. Ministerstvo zemědělství kvůli dlouhodobě špatným ekonomickým výsledkům od 30. června loňského roku razantně snížilo výrobu.

Pivovar jako jeden z mála zůstal v rukou státu – jeho privatizaci znemožňují restituční spory s církví. Stát se dlouho snažil pivovar pronajmout, což se mu podařilo až letos na jaře, kdy v jeho areálu začala hospodařit společnost Czech Beverage Industry Company.

Pivovarník Miloš Hrabák o plánech pivovaru do budoucna (zdroj: ČT24)

„Rádi bychom zůstali především regionálním pivovarem. To znamená, že naše pivo bude možné výjimečně ochutnat i v Praze, ale spolupracujeme především s městem a chceme podporovat zdejší kulturní akce,“ vysvětlil plány člen představenstva společnosti, pivovarník Miloš Hrabák. „Zaměstnance jsme zatím spíše přibírali, posílili jsme obchodní úsek. Dnes tu pracuje 25 lidí,“ doplnil. Areál podniku má firma pronajatý na deset let.