Chátrající budovu v centru Zlína převede soud na město

Zlín - Nejistota kolem chátrající budovy bývalého okresního soudu ve Zlíně po osmi letech končí. Přestože ji před rokem koupil ve veřejné dražbě zlínský podnikatel Jan Varmuža, skončí v rukou města. Po dražbě se totiž zjistilo, že budova nepatří soudu, ale právě městu, které ji získalo zákonem už na začátku devadesátých let, kdy přecházel majetek ze státu na obce. Všechny zmíněné strany dnes tvrdí, že o tomto faktu nikdo před dražbou nevěděl. Budova v centru Zlína tak zbytečně od roku 2003, kdy byla uzavřena, chátrala.

Ještě v červnu, kdy informaci zveřejnila Česká televize, přitom nebylo jasné, jak celý problém dopadne. Všichni přitom předpokládali, že budou muset všechny dotčené strany absolvovat dlouhé soudní tahanice o určení vlastnictví, které by budově s číslem popisným v samém srdci Zlína přineslo jen další zkázu. A tak požádal okresní soud o pomoc ministerstvo spravedlnosti, které mu v předchozích dnech dalo doporučení s jasným vzkazem: budovy se vzdejte ve prospěch Zlína.

Zlínští představitelé tak čekají, že k tomuto převodu dojde co nejdříve. „Jsme rádi, že to takhle dopadlo. Doporučení ministerstva spravedlnosti je klíčové a doufáme, že k převodu dojde během několika dnů až týdnů. Co s budovou uděláme, o tom budeme teprve jednat,“ uvedl Aleš Dufek, náměstek zlínského primátora.

  • Budova bývalého zlínského okresního soudu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2850/284994.jpg
  • Budova bývalého zlínského okresního soudu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2850/284996.jpg
  • Budova bývalého zlínského okresního soudu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2850/284992.jpg

Není tak zcela jasné, co bude s záměrem podnikatele Varmuži, který chtěl za budovu zaplatit 22 milionů s úmyslem udělat z ní stavbu „zcela jinou, než staví architektka Jiřičná“. Ten s médii nekomunikuje, a tak není jisté, zda se proti verdiktu nějak nevzepře. Soud dražbu zruší a vrátí mu půlmilionovou jistinu, kterou musel složit. Otevřena také zůstává varianta, že město nakonec neudělá totéž, co udělal soud, a budovu z dvacátých let Varmužovi po dohodě neprodá.