Bohuslavice nad Vláří miliony od státu nedostanou

Bohuslavice nad Vláří - V soudním sporu s českým státem o 2,5 milionu korun neuspěly Bohuslavice nad Vláří. Peníze si nárokovaly za podíl z majetku Slavičína, od kterého se v roce 2000 odtrhly. Předchozí soudní spory s ním ale prohrály, proto se rozhodly zažalovat stát zastoupený ministerstvem vnitra za to, že z pohledu Bohuslavic nespravedlivé dělení majetku připustil.

Dříve součást jednoho města, dnes nesmiřitelní rivalové. Vztahy mezi Slavičínem a Bohuslavicemi nad Vláří jsou už léta na bodu mrazu. Bohuslavice jsou jednou ze tří malých obcí, které se od Slavičína v roce 2000 odtrhly a neúspěšně si nárokovaly peníze z jeho hospodářského výsledku, především z prodeje akcií energetických a plynárenských společností. Přestože od Slavičína před soudem žádaly vyrovnání ve výši několika desítek tisíc, poté, co byla jejich žaloba zamítnuta soudy na všech stupních včetně toho ústavního, se Bohuslavice obrátily na český stát s požadavkem 2,5 milionového odškodného.

Také tuto žalobu dnes soud nepřijal. Uznal argumenty obhajoby, že akcie Slavičín prodal ještě před vznikem samostatné obce, proto na podíl ze zisku nemají Bohuslavice nárok. Vedení obce ale neskrývá zklamání. „Proti rozsudku se určitě odvoláme,“ řekl právní zástupce Bohuslavic nad Vláří Stanislav Polčák.


Další nekonečný spor o šestimiliónové vyrovnání vede už od roku 2000 se Slavičínem jeho bývalá součást Rokytnice. Podobně problematické bylo odtržení Petrůvky, která v minulosti u soudu podobně jako Bohuslavice neuspěla. Bohuslavice jsou ale jedinou z trojice obcí, která žalobu namířila také proti státu.