Ústav Harmonie se stěhuje do moderní budovy v Krnově

Severní Morava - Postižené ženy z ústavu Harmonie, které dosud obývaly zámek v Hošťálkovech, se dnes přestěhují do Krnova. Z bývalé základní školy tu kraj za výrazné finanční podpory státu vystavěl moderní zařízení komunitního typu. Hošťálkovský zámek kraj prodal za jeden a tři čtvrtě milionu soukromé firmě, rekonstrukce školy stála 64 milionů korun.

Klientky ústavu Harmonie se včera celý den připravovaly na dnešní velké stěhování. Včera si daly na zámk poslední oběd a dobalovaly poslední věci. Ženy teď čekají nově vybavené pokoje v bývalé škole, kterou získal ústav od města za symbolickou jednu korunu. Některé se těší, některé jsou ze změn lehce nervózní.

Vedle nově vybavených pokojů a opravené budovy klientky čeká hned několik novinek. V nové budově budou postižené ženy žít komunitním způsobem života, to znamená v menších skupinkách a se stálým personálem. „Mají tam svůj vlastní obývák, mají tam další společenskou místnost, pokoje, kde mohou být kdykoli a mohou tam i obědvat, když budou chtít, mají tam také kuchyňku, kde si mohou ledasco připravit,” vysvětluje ředitelka ústavu Miroslava Fofová.

Výhodou jsou podle náměstka hejtmana pro sociální věci a kulturu Petra Adamce také lepší služby: „Mohou navštívit kino, divadlo, knihovnu, zajít si na náměstí a pobavit se s místními lidmi - čili navázat bezprostřední a přátelské vztahy s daným okolím.”

Všeobecné nadšení ze stěhování nesdílí starosta obce Hošťálkovy Bohuslav Mohyla. O prodeji zámku nebyl informován, nekontaktoval ho ani kupec, firma Alki: „My neznáme žádný záměr této firmy. To už je pro obec neštěstí. Čili to může někdo zastavit, vytunelovat a je to špatně.”

Prodej zámku se ještě snaží zvrátit potomek bývalých majitelů. To však klientky ústavu nemusí zajímat, ty se od zítřka mohou těšit do nového. Větší míru soukromí a integrace do společnosti by podle kraje by měli najít také klienti nově rekonstruovaných komunitních zařízení v Opavě a v Jindřichově ve Slezsku.