Jesenická nemocnice versus stát

Jeseník - Spor mezi soukromou Jesenickou nemocnicí a státem začal řešit Krajský obchodní soud v Ostravě. Stát tvrdí, že mu nemocnice dluží i s úroky 41 milionů korun. Údajný dluh pochází z doby privatizace nemocnice v devadesátých letech. Podle zástupců nemocnice žádný dluh neexistuje.

Stát versus nemocnice v Jeseníku. Spor o peníze, který po šesti letech začal řešit soud. Táhne se od doby, kdy nemocnici zprivatizovali její současní majitelé. Podle státu sice zaplatili přibližně polovinu, zbytek ale zatím údajně dluží. Stát po nemocnici požaduje doplatek kupní ceny - 41 milionů a smluvní pokutu, což je něco přes 6 000 000 korun.

Zástupkyně nemocnice ale říká, že státu nic nedluží. Údajného dluhu se nemocnice zbavila už před lety. Koupila totiž dluh od zahraniční firmy z Kypru, za který prý ručil tehdejší Fond národního majetku. „My jsme proti pohledávce státu řádně započetli a zbytek necháme na rozhodnutí soudu,” říká právní zástupkyně Jesenické nemocnice Andrea Stachová.

Soud sledují také někteří zastupitelé města Jeseník. Obávají se, aby spory neohrozily fungování jediné nemocnice ve městě. Kdy a jak spor skončí si zatím žádný z aktérů netroufá odhadnout.