Po hradě Šternberku výtahem? Možná už za tři roky

Olomoucko - Hrad Šternberk nabídne v příštích letech návštěvníkům novou atrakci. Nákladnou opravou totiž projdou dva unikátní výtahy. Sto let staré technické památky, které sloužily k přepravě osob a potravin, chce správa hradu zprovoznit co nejdříve. V současné době mají památkáři na stole podrobný projekt, na renovaci zdviží však zatím chybí peníze.

Technická dokumentace k osobnímu výtahu pochází z roku 1906 a obsahuje veškeré technické parametry potřebné k uvedení do provozu. Výtah spojuje první a druhé nadzemní podlaží, na půdě je pak umístěna jeho strojovna.

Obyvatelé hradu na výtahu v žádném případě nešetřili. Přestože přepravoval osoby pouze z prvního do druhého patra, kabina poskytovala třem cestujícím doslova luxusní pohodlí. Nechyběla čalouněná lavice ani zrcadlo. „Je to kabina, která má sedačku, má vnitřní dveře, má vnější dveře, měla přivolávací mechanismus,” popisuje výtah vedoucí Správy státního hradu Šternberk Helena Gottwaldová.

Výtah vyřadil v 50. letech minulého století z provozu neodborný zásah do motoru ve strojovně na půdě hradu. „Teď momentálně je ten výtah zapřen železnými trubkami a visí na lanech,” dodává technický pracovník Správy státního hradu Šternberk Stanislav Kříž.

Souběžně s osobním výtahem prochází středem hradu ještě výtah nákladní. V kuchyni do něj personál naložil potraviny a pomocí kladky a lana pak vytáhl jídlo a pití do vyšších pater. I tato zdviž se dočká obnovy. „Máme zpracován záměr, už to projednávají památkáři. Takže já věřím, že během prvního pololetí letošního roku budeme mít připravené všechny materiály pro to, abychom mohli začít s restaurováním,” přibližuje harmonogram prací Gottwaldová. Projekt má šanci na úspěch – podle Františka Chupíka z Národního památkového ústavu v Olomouci proběhla podobná oprava na zámku ve Valdicích.

Oba výtahy se po rekonstrukci stanou součástí jednoho z okruhů prohlídkové trasy. Pokud se navíc správě hradu podaří získat potřebná povolení, budou se moci návštěvníci výtahem také svézt. Osobní výtah by se podle odhadů odborníků mohl znovu rozjet do tří let.