Stodolní ulici čekají změny

Ostrava - Proslulou Stodolní ulici v Ostravě čekají do dvou měsíců velké změny, které by měly vést ke zvýšení bezpečnosti jejích návštěvníků. Radní Moravské Ostravy a Přívozu například chtějí, aby už ulice neměla o víkendu podobu korza, ale stala se běžně průjezdnou. Měly by z ní proto zmizet i pojízdné stánky a zahrádky, které zasahují do vozovky a brání v průchodu po chodnících. Radní také v klubech rozmístí letáky, které budou lidem radit, jak se nestat obětí kapsářů.

Stodolní ulice je jedním z ostravských fenoménů. Zejména o víkendu ji zaplavují tisíce lidí nejen z Ostravy, ale z celého regionu. Přes sedm desítek barů a klubů na tak malém prostoru nenajdou nikde jinde v České republice. Podle starosty Moravské Ostravy a Přívozu Miroslava Svozila však má i svá úskalí: „Vedení našeho městského obvodu je velice zneklidněno bezpečnostní a hygienickou situací na Stodolní ulici.” Souhlasí s ním i strážník městské policie Marian Janalík: „V této lokalitě dochází zejména k narušování veřejného pořádku, rušení nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství.”

Časté jsou tu i rvačky, krádeže a drogy. Nalévá se alkohol mladistvým a dokonce se tady i střílelo. Výtržnostem a trestným činům nezabrání ani bezpečnostní kamery, které prostor na Stodolní ulici neustále snímají. Podle ředitele HZS Moravskoslezského kraje Zdeňka Nytra funkčnost kamer snižuje pouliční osvětlení, světelné reklamní štíty a podobně. Některé kluby se komplikacím brání tím, že mají vlastní ochranku.

Radní se rozhodli, že provoz Stodolní ulice budou regulovat. O víkendu už například nebude pěší zónou, ale má se stát běžné průjezdnou ulicí. „Myslím, že je společným zájmem obvodu i majitelů klubů, aby lidé nekorzovali zbytečně po Stodolní, ale aby se prostě dobře bavili v klubech,” vysvěluje rozhodnutí místostarosta městské části Tomáš Kuřec.

Z chodníků mají v budoucnu zmizet reklamní panely a příliš velké zahrádky, které brání chodcům v jejich plném využívání. Zmizí také pojízdné stánky s občerstvením, které na dlažbě zanechávají mastné fleky a ulici zamořují zápachem. „Ti stánkaři jsou v bezprostřední blízkosti obytných domů, takže ta veškeré kouře, mastné kouře, zplodiny, jdou přímo těm lidem do oken a do bytů,” brání místní obyvatele Ivana Křístková z Oddělení ochrany, bezpečnosti a obrany města.

A protože tu denně řádí kapsáři, chtějí radní do klubů umístit také několik upozornění. „Hlídej si svůj majetek, podívej se, kde máš svoji tašku, máš všechny peníze? Tak si myslím, že takový propagační materiál by byl celkem na místě,” popisuje další ze záměrů města Křístková.

Sdružení klubů na Stodolní ulici připravuje také nové webové stránky, na kterých budou moci lidé virtuálně vstupovat do jednotlivých klubů a prohlížet si, jak to v nich vypadá nebo kolik je tam volných míst.