V Olomouci byl odstřelen 50metrový komín

Olomouc - 50metrový komín bývalé olejové výtopny na někdejším letišti se krátce po poledni sesul k zemi, když o jeho osudu rozhodli olomoučtí radní. Olomouc má tak ode dneška o jeden vysoký komín méně.

Osud komína zpečetil střelmistr s šestatřicetiletou praxí Dušan Nekarda. Panoramatický pohled na Neředín, okrajovou část Olomouce, tak dnešním odpolednem přišel o padesát metrů vysokou dominantu z cihel, betonu a železa.

„Druhá rána byla ten šutr, co mě spadl ze srdce,” zavtipkoval po úspěšně provedeném odstřelu komína střelmistr Nekarda. Poté už pokračoval vážněji: „Vrtalo se dva dny. Protože to je železobeton, tak spousta vrtů přišla nazmar.” Komín sprovodilo ze světa celkem šest kilogramů trhaviny a 160 vrtů do jeho konstrukce, které musely být kvůli dvojí vyzdívce provedeny i zevnitř.

Komín stál na bývalém letišti od 70. let minulého století, kdy areál kasáren obsadil letadlový pluk sovětské armády. Byl součástí olejové výtopny, která tehdy svým výkonem dokázala pokrýt čtvrtinu potřeb města.

„Ten dnešní den lze přirovnat ke dni, kdy Olomouc opustili poslední sovětští vojáci, a já jsem velice rád, že moje děti už nepoznali ten pocit, kdy lítal nad Olomoucí permanentně vrtulník,” okomentoval odstřel komína náměstek primátora Olomouce Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Zchátralé pozůstatky kasáren, včetně vyčištění zamořené půdy, hodlají radní města zlikvidovat do 2 let. Z původních několika desítek objektů tak na letišti zůstanou nakonec zachovány jen tři – pro případné využití novým investory.