Na Sněžce dnes slavnostně otevřou a vysvětí budovu nové poštovny

Krkonoše - Na nejvyšší hoře České republiky se v pátek 10. srpna koná tradiční Svatovavřinecká pouť, během které si poutníci budou moci poprvé prohlédnout novou budovu poštovny. Stavební firma totiž dnes ráno dokončila poslední úpravy, a poštovna se tak může slavnostně otevřít a vysvětit.

Původně to vypadalo, že stavba nebude do pátku hotová. Práce už od počátků projektu v létě roku 2006 komplikovalo počasí. „Sněžka je extrémní klimatická lokalita, kde stavební práce nejsou jednoduché, a v průběhu léta nám počasí moc nepřálo,” vysvětluje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Nakonec ale stavebníci stihli dodělat chybějící podlahy, zavěsili i okenní žaluzie a v pátek ve dvě hodiny ráno dokončili schodiště na vyhlídkovou terasu. Vše je tedy připravené na Svatovavřineckou pouť.

Každoročně na akci, která dostala jméno podle patrona kaple na vrcholu hory, míří stovky lidí. Mezi poutníky by se měl objevit i prezident Václav Klaus. Na Sněžce odslouží arcibiskup Karel Otčenášek slavnostní mši, při které dojde i k vysvěcení budovy nové poštovny. Veřejnosti se ale podle Alana Tomáška otevře až v průběhu několika týdnů.

Nová budova je nejvýše položenou poštou v České republice a do budoucna nahradí dosud fungující původní poštu, která má z vrcholu Sněžky zmizet. Nová poštovna nabídne turistům možnost občerstvení nebo krásný výhled z terasy na střeše. „Turisté zde budou moci podávat veškeré poštovní zásilky, najdou zde také zázemí v podobě výstavy, která mapuje historii Krkonoš,” dodává Tomášek.

Poštovna vyrostla na místě České boudy, která byla zdemolována v roce 2004. Originální projekt navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman. Budova vznikla z 20 tisíc dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly, které pokryli skleněné tabule, jež bude možné zakrýt dřevěnými okenicemi.