Obyvatelé Těšan protestují proti výstavbě kruhového objezdu

Těšany - Obyvatele Těšan na Brněnsku rozděluje debata o novém kruhovém objezdu. Radnice ho chce postavit uprostřed obce, aby zpomalila rychle projíždějící auta. Podle lidí z okolí nebezpečné křižovatky je ale taková stavba nesmyslná a sepisují proti ní petici.

Stará silnice z Brna na Hodonín je skoro v havarijním stavu, řidiči přesto odmítají sundat nohu z plynu a mezi domy jezdí vysokou rychlostí. V Těšanech už kvůli tomu přišlo o život několik lidí. Teď chce radnice provoz zpomalit, pomoci má kruhový objezd. „Kruhový objezd je schopen zpomalení provozu a tak může splnit požadavek občanů,” vysvětlil starosta Těšan Jan Husák.

S tím ale nesouhlasí lidé, kteří v okolí budoucího objezdu bydlí, nebo podnikají. „Dominantou těšanského náměstíčka bude kruhový objezd a vykácejí čtyři vzácné stromy,” stěžoval si provozovatel restaurace Maryša Zdeněk Hrouzek. U křižovatky už taky nepůjde zaparkovat přímo u pošty, restaurace a hřiště sokolů. A kvůli napojení silnice na Šaratice se bude muset přestěhovat i socha Tomáše Garrigua Masaryka.

Nespokojení lidé teď sepisují proti kruhovému objezdu petici. Už zítra ji se zhruba 150 podpisy chtějí odeslat na krajský úřad. Radnice mezitím sbírá připomínky ke stavbě a plánuje i veřejnou debatu. Se stavbou kruhového objezdu chtějí radní v Těšanech začít už příští rok. Přijde zhruba na 30 milionů korun a zaplatit ji má Správa a údržba silnic.

Vydáno pod