Jeskyni Na Špičáku čeká rozsáhlá rekonstrukce

Jeseník - Téměř dva miliony korun si vyžádají opravy v jeskyni Na Špičáku na Jesenicku. Hrozí totiž, že by se v ní mohly zřítit čtyři mosty. Nevyhovující je i osvětlení. Kvůli plánovaným opravám skončila letošní sezona už v srpnu.

Vápencová jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doložená jeskyně v České republice. První zmínky pocházejí už z roku 1430. Dnešní podobu dostala v roce 1955 a její vybavení na mnoha místech dosloužilo.

Dělníci odstraní z mostů betonové desky a zrezavělé nosníky a nahradí je nerezovým roštem se zábradlím. Návštěvníci tak pod sebou uvidí propast, přes kterou budou přecházet. Rekonstrukce čeká i betonové chodníčky. „Je to silný beton, může tam být i skalní podloží, které budeme muset odstřelovat,“ poznamenal dělník Radovan Jehlička.

Celkovou rekonstrukcí projde i celé osvětlení jeskyně. Dosud mířila světla návštěvníkům do očí. Po opravě je budou upozorňovat na nejhezčí místa. „Podél chodníků budou poziční světla, bodová světla a reflektory osvětlí vybrané partie jeskyně,“ popsala vedoucí Správy jeskyní Na Špičáku Evelyna Vozábalová.

Dvoumilionovou částku uvolnilo na opravu ministerstvo životního prostředí. Pokud nenastanou žádné komplikace, mohli by návštěvníci vidět jeskyně v novém kabátě v dubnu příštího roku.