Olomoučtí silničáři jsou připraveni na zimu

Olomouc - Olomoučtí silničáři finišují s přípravami techniky na zimní provoz. I když jim zákon nařizuje plnou pohotovost od 1. listopadu, většina vozů je už připravena. Plné jsou i sklady posypových materiálů. Letos totiž budou silničáři v kraji solit více komunikací, celkem mají na starosti přes tři tisíce kilometrů silnic. Ročně si zimní údržba v Olomouckém kraji vyžádá 120 až 150 milionů korun.

Petr Polášek (ODS), náměstek hejtmana Olomouckého kraje, prohlásil, že rozsah komunikací zůstává stejný. Prý nejsou tlaky, aby přidávali další kilometry. „Každoročně rozšiřujeme rozsah silnic, které jsou ošetřovány chemicky. Je to celoevropský trend. V letošním roce se dostáváme přes 60 procent,“ dodal ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Drahomír Babnič.

Čtyři sypače, těžký traktor s frézou a pluhem a dva nákladní vozy letos zakoupila Správa silnic Olomouckého kraje. 40 posypových vozů pak vybaví moderním monitorovacím systémem GPS. „Zavádíme nový systém, který nám ukáže, zda vozidlo pluží nebo sype a kolik a jaká je spotřeba materiálu za směnu,“ vysvětlil Jan Škrabal, dispečer Správy silnic Olomouckého kraje.

Za sezónu spotřebují silničáři na posyp osm až deset tisíc tun soli. Podle počasí pak zimní údržba přijde na 120 až 150 miliónů korun. Silničáři budou na zimní údržbu zcela připraveni 1. listopadu. Apelují i na řidiče, aby používali řádnou zimní výbavu.