Problémy krnovského K-centra

Krnov - V naprosto nevyhovujících podmínkách sídlí od začátku října krnovské K-centrum. Sdružení, které nabízí služby drogově závislým na Krnovsku, se muselo ze svých původních prostor vystěhovat. Teď sídlí provizorně v garsonce jednoho ze zaměstnanců. Nové prostory jsou zatím v nedohlednu. 35letý Petr Kahaj z Krnova měl před lety rodinné problémy a začal je řešit pervitinem. Dostal se do kolotoče drog, ze kterého mu pomohlo právě krnovské K-centrum. Od roku 2003 je podle svých slov čistý a pracuje ve stavebnictví. Nedokáže si ale představit, že by K-centrum přestalo fungovat.

„Strašně dlouho mi to trvalo, chtěl jsem skončit úplně. Nebylo tam východisko, oni mi pomohli – nebýt Káčka, tak já bych tady dneska nestál,“ vysvětluje bývalý klient K-centra Petr Kahaj. Podobně je na tom Jiří Drnovec, ten ale s drogami zatím stále bojuje. Podle svých slov je K-centrum jeho druhým domovem a jeho zrušení si nedovede představit.

Krnovské K-centrum dostalo výpověď letos v květnu. Majitelem budovy se totiž stal úřad práce. „K-centrum jsme upozornili, že máme záměr tento objekt zrekonstruovat, tudíž se budou muset vystěhovat. Plánujeme tam dělat naši administrativu,“ vysvětlil ředitel Úřadu práce v Bruntále Milan Horna.

K-centrum okamžitě požádalo o pomoc město Krnov, ale nové prostory jsou zatím v nedohlednu. Od října proto centrum sídlí v novém bytě. „Až do dnešního dne se prostory nenašly, tak jsme se museli vystěhovat do provizorního skladu garáží MÚ a zřídili jsme dočasné zázemí tady v naší garsonce, aby ta služba fungovala,“ dodal kontaktní pracovník K-centra Pavel Novák.

„Prostory, které jsme zatím našli, nebyly optimální, což by toto sociální zařízení potřebovalo,“ prohlásila starostka Krnova Renata Ramazanová (ODS). Krnovské K-centrum eviduje 124 klientů, denně jejich služby vyhledává asi 20 lidí. Od té doby, co se přestěhovalo, se ale počet klientů snížil. Pracovníci proto doufají, že nové prostory získají co nejdříve.