Ve Vnorovech probíhá referendum o solární elektrárně

Vnorovy – Vnorovští obyvatelé se dnes v referendu vyjadřují k zamýšlené stavbě solární elektrárny. Investor plánuje, že kilometr od obydlené části vybuduje jednu z největších elektráren tohoto typu v Evropě. Pokud se lidé v referendu vyjádří pro, solární panely pokryjí plochu více než 60 hektarů.

„Plocha je už dost značná a má to vliv na tvář krajiny, tak zastupitelstvo rozhodlo, že nakonec tuto otázku nechá na rozhodnutí v referendu. Ať se mohou vyjádřit všichni občané,“ konstatoval starosta Vnorov Antonín Gazárek. Místo, kde má elektrárna s tichým a ekologickým provozem vyrůst, spadá do pásma ochrany ptactva – proti solárním panelům jsou proto především myslivci a někteří ochránci přírody.

Podle dotázaných obyvatelů obce se jim však myšlenka postavit elektrárnu moc nelíbí. Elektřina prý bude stejně drahá. Obecní pokladna ale zbohatne. Za pozemky od investora dostane 71 milionů korun. Vnorovy jsou podle něj navíc ideálním místem pro tuto stavbu. Martin Sgalitzer, investor stavby, prohlásil, že výkon elektrárny je přímo závislý na množství dopadajícího slunečního záření a jižní Morava je z tohoto pohledu nejideálnější místo v ČR.

„Je tady ještě druhá varianta – že by se elektrárna vybudovala, ale pozemky by se pouze pronajaly,“ dodal Antonín Gazárek. Rozhodnutí mají dnes ve svých rukou lidé. Aby ale bylo platné, musí jich k volebním urnám přijít nadpoloviční většina. V opačném případě budou o prodeji pozemků pro solární elektrárnu rozhodovat zastupitelé.

Vydáno pod