Naděje gastronomie soutěžily v Beskydech

Frenštát pod Radhoštěm - Mladí kuchaři, cukráři a číšníci se sjeli do Beskyd na Gastrojunior - nowaco cup 2008. Tak se jmenuje soutěž ve Frenštátě pod Radhoštěm, na které předvádějí své kulinářské umění.

Pečené filátko z candáta pod oříškovou krustou a dukátkem s mořskou řasou nori, včetně přílohy. To je název pochoutky, kterou připravil při soutěži ve Frenštátě p. R. Ondřej Migota. Mladý kuchař z Hodonína se na klání pečlivě připravoval. Stejně jako ostatní soutěžící měl svoji trenérku. “Připravovali jsme se za plného provozu v našem zařízení,“ říká trenérka Ondřeje Migoty Miroslava Bystřická.

Hotové jídlo, které mladý kuchař připravil, vypadalo i chutnalo skvěle. "Baví mě to od malička. Od malička jsem se motal v kuchyni, baví mě připravovat něco pro lidi,“ vyznává se ze své záliby ve vaření Ondřej. 

Fátima Hammoudová - to je exotické jméno mladé servírky, která stejně jako Ondřej Migota přijela soutěžit z Hodonína. "Profesi jsem si zvolila, protože to chtěla maminka. Tuhle soutěž beru jako test schopností i pro lepší uplatnění,“ prozradila na sebe Fátima. 

Mladé kuchaře, cukráře a číšníky hodnotí odborná porota. "Je to práce v otevřeném studiu zaměřená na to, co dnes hosté chtějí, na to, co milují,“ přibližuje náročnost soutěže manažer kulinářského centra Zdeněk Hladík.

Do horského města v Beskydech přijelo celkem 70 studentů z 32 škol z celé Moravy, Slezska a východních Čech. "Soutěž je zaměřena na moderní gastronomii, to znamená, že bychom tady měli vidět výrobky, které budou v budoucnu i v našich restauracích,“ přeje si ředitelka Střední školy hotelnictví a gastronomie Marie Nováková. 

Celostátní kolo soutěže Gastrojunior - nowaco cup 2008 se uskuteční v březnu příštího roku v Brně.