Odsouzený za vraždu babičky dostal v Ostravě 14 let

Ostrava – 14 let vězení za brutální vraždu vlastní babičky dostal její osmnáctiletý vnuk. Podle žalobkyně Matěj Juchelka kvůli penězům 39krát bodl nožem svou babičku. Roztrhané policejní pásky a čísla kriminalistických stop připomínaly na jaře 17. května tragédii, která se stala v paneláku v Ostravě. Zavražděnou 65letou ženu tehdy našla zdravotní sestra, která jí chodila dávat inzulín. Ošetřovatelka zavolala policisty.

Po pěti hodinách vyšetřování měli policisté jasno. K vraždě se ještě v policejním autě přiznal 18letý vnuk zavražděné. Matěj Juchelka za čin dostal 14 let vězení. Rozsudek komentovat nechtěl. „Soud postupoval hodně spravedlivě, přesto si myslím, že trest mohl být o jeden rok nižší,“ nechala se slyšet obhájkyně obžalovaného Jarmila Lipnická Pešlová.

Největším problémem Matěje Juchelky byly podle znalců hrací automaty. Dokázal prohrát i 20 tisíc korun. Chtěl hrát, ale neměl peníze. Právě proto podle žalobkyně zavraždil svou babičku. „Nejvíce zarážející je skutečnost, že po napadení babičky, které bylo dost drastické, se pachatel převlékl do čistého oděvu a zhruba 60 – 90 minut ještě v bytě setrval. Snažil se nalézt peníze, což se mu nakonec nepodařilo,“ vylíčila státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Podle obhájkyně byla celá událost následkem nervového vypětí obžalovaného. Jelikož si obžalovaný ponechal lhůtu na rozmyšlenou, případ zřejmě uzavře až olomoucký odvolací vrchní soud.