Důchodkyně dostala v Bruntále podmínku za pěstování marihuany

Bruntál - Dvouletý podmíněný trest udělil bruntálský okresní soud dvaasedmdesátileté důchodkyni z Břidličné za pěstování marihuany ve velkém. Policie u ní loni v říjnu zajistila téměř dva kilogramy drogy. Údajně ji sušila a umožňovala kouřit svému vnukovi, kterého kriminalisté sice také podezřívali, ale nakonec kvůli nedostatku důkazů neobvinili. "Zkušební dobu jsme stanovili na tři roky," řekl dnes novinářům předseda předseda Okresního soudu v Bruntále Vladimír Čermák.

Žena se před soudem hájila tím, že marihuanu pěstovala z léčebných důvodů. Tvrdila, že z ní dělala koupele, a léčila si tak ekzémy. S tím soudce nesouhlasil. Uvedl, že důchodkyně případnou léčbu drogou konzultovala až po zásahu policie a lékařka ji jí navíc nedoporučila.

Před soudem „konopná babička“, jak se ženě v médiích přezdívalo, nevypovídala a stejně tak i řada dalších členů rodiny. Kriminalisté ve skleníku zjistili, že rostliny jsou pěstovány profesionálně. Podezřívali proto ze zločinu vnuka. Proti němu ale neměli dostatek důkazů. Míru trestní odpovědnosti důchodkyně by to ale podle soudce nijak nesnižovalo. Podle něj šlo o její zahradu i skleník a trest by jí hrozil v každém případě.

Na Bruntálsku to bylo podle policie rekordní množství zajištěné marihuany. V kraji to nebylo poprvé, co se do konfliktu ze zákonem kvůli drogám dostal senior. Dosud ale nikdo ze stíhaných důchodců nebyl odsouzen.

Z výroby drog policisté v roce 2002 obvinili další dva důchodce z Ostravy a Hlučína na Opavsku. Tehdy osmasedmdesátiletý Milan Křikala z Ostravy-Svinova trpící Parkinsonovou nemocí vypěstoval na zahradě sedm rostlin marihuany, kterou se léčil. Lžičku sušené drogy si přidával do každého jídla. „Přinesla určitou stabilizaci mého zdravotního stavu,“ řekl už dříve důchodce. Policisté jej ale na základě anonymu začali stíhat.

Několikaletý pobyt ve vězení hrozil i jednašedesátiletému důchodci z Hlučína. Adolf Robenek si na svém políčku ze zvědavosti vypěstoval tři rostliny marihuany. O jeho aktivitě se ale dozvěděla policie a kriminalisté i jeho obvinili z výroby drog.

Ani jeden z důchodců se ale před soud nedostal. Prvnímu milost udělil prezident republiky a ve druhém případě zasáhla státní zástupkyně, která zastavila trestní stíhání.