Kinokavárna Reflex v Karviné končí

Karviná - Ztřeštěnou komedií o teenagerském toužení a soužení skončí dnes svůj provoz Kinokavárna Reflex. Pro dlouhodobý nezájem diváků o filmová představení tak rozhodli karvinští radní. Ti přitom zároveň podpořili rekonstrukci letního kina v zámeckém parku. Naopak ti, kteří přítmí slavné kinokavárny zažili na vlastní kůži, to považují za ztrátu.

Filmová představení se uskuteční pouze při počtu šesti platících diváků. Takový výrok, připomínající známou scénu z jedné populární české komedie, může každý divák najít na webových stránkách Kinokavárny Reflex v Karviné už dlouho. Někteří diváci jsou plánovaným uzavřením zklamaní: „Je to škoda. Myslím, že je tam pěkné prostředí a dobré filmy.“ Jiné to příliš nezaujalo: „Karviná má 60 000 obyvatel a jsou tady myslím dvě nebo tři další kina. Extra ztráta to tedy nebude.“

Ti, kteří slavné přítmí kinokavárny zažili na vlastní kůži, to ale za ztrátu považují. „Kdysi to tady bylo tak, že se na lístky do kinokavárny čekalo i týden. Bylo to opravdu kultovní kino, ale časy se mění,“ vzpomíná ředitelka MěKD Karviná Vladimíra Gajdaczová. Podle tiskové mluvčí statutárního města Karviné Šárky Swiderové je hlavní důvod v podstatě ekonomicko-nezájmový, lidé v posledních letech neměli o projekci vůbec zájem. Průměrná návštěvnost kinokavárny byla 8 až 9 lidí na představení. Sál přitom pojme až 105 návštěvníků. Město tak ročně přicházelo zhruba o milion korun. Oproti tomu si podle karvinského magistrátu nemohou na nezájem diváků stěžovat v letním kině. I z toho důvodu jej nyní čeká velká investice. „První studie napovídá vklad kolem 20 až 30 milionů korun. Většinu z těchto finančních prostředků budeme financovat pomocí EU a pouze částečně z městského rozpočtu,“ vypočítává náměstek primátora města Petr Jura.

Letní kino je v Moravskoslezském kraji jedním ze šesti posledních. Vedení města plánuje amfiteátr zastřešit, vybudovat nové sociální zázemí a současnou dvoutisícovou kapacitu snížit na polovinu. Pokud se městu podaří zajistit finanční prostředky ještě letos, dočkají se diváci první filmové projekce v létě roku 2010.