Ostravu trápí nedostatek energie, situace se zlepší až za několik let

Ostrava - Spotřeba elektřiny v Ostravě přesáhla loni 1,5 mld kilowatthodin, dosáhla tak rekordní výše. Zatímco v ostatních částech republiky činil meziroční nárůst spotřeby elektrické energie půl procenta, v Ostravě dosáhl deseti procent. Důvodem rostoucí poptávky je hospodářský rozvoj v oblasti. Nedostatek už nyní omezuje rozvoj kraje, společnost ČEZ a zástupci Ostravy hledají řešení, ale situace se nejspíše zlepší až za několik let.

Příčinou rekordní spotřeby je příchod nových investorů do regionu, rozvoj stávajících firem a stavební boom. Společnost ČEZ ale není schopna požadavky na navýšení stávajících odběrů uspokojit, což rozvoj oblasti brzdí a způsobuje problémy.

Například radnice v Ostravě-Porubě po vyjádření energetiků musela kapacitu plánovaného parkoviště snížit a postavit místo tří podlaží jen dvě. Také hospodářská komora poukazuje na to, že desítky projektů, které nelze realizovat, stojí, a podnikatelé tak přicházejí o peníze.

ČEZ uvedla, že vypracovává projektovou dokumentaci k výstavbě trafostanice, která umožní navýšení odběrů energie. Nejspíše se ale situace zlepší až kolem roku 2011, kdy bude dokončen nový transformační uzel v Kletné.