Dvě slonice přijely do ostravské zoo z Irska

Ostrava - Ostravská zoo má dvě nové obyvatelky. Sloní výběh se rozšířil o další dvě samice slona indického, které absolvovaly náročnou cestu až ze severoirského Belfastu. Jednačtyřicetiletá maminka Johti a její dvanáctiletá dcera Vishesh strávily v transportních boxech téměř sto hodin. Sloního výběhu v ostravské zoo se dočkaly po čtyřdenní cestě, při které urazily téměř dva a půl tisíce kilometrů. V Ostravě na ně čekaly jejich nové spolubydlící - Jumbo a Susíla.

Ostravští ošetřovatelé minulý týden přijeli do Irska, aby se se slony seznámili. Jejich kolegové je učili základní povely, na které zvířata slyší, přijeli s nimi také zpátky do Čech. „U těchto zvířat je důležité, aby jejich ošetřovatelé přijeli sem a nějakou dobu s nimi pobyli. Jsou jediný prvek, který sloni v cizím prostředí znají,“ vysvětluje Pavel Volánek ze Zoo Ostrava.

Zoologická zahrada by chtěla na podzim rozšířit sloní skupinku také o samce. První sloní mládě by se pak mohlo narodit právě v Ostravě.

Prvním slonem v Ostravě byl Pepík

Sloní pavilon, který byl v Ostravě otevřen v roce 2004 a stál 85 milionů korun, odpovídá nejpřísnějším kritériím pro chov těchto zvířat. Po jeho otevření měla zoo dvě samice a mladého samce. Devítiletý Jacky ale uhynul v roce 2005. Při operaci nemocného klu mu selhalo srdce. Podle pitvy trpěl vrozenou srdeční vadou.

V Ostravě byli sloni s přestávkami chováni od roku 1956. Zoo postupně vlastnila tři - Pepíka, Petra a Soňu.

Indického slona Pepíka věnovala Československu vietnamská vláda. Zahynul v roce 1964 na následky zranění, která si způsobil při pádu do příkopu. Afrického slona Petra získala zahrada z Prahy. Zemřel v roce 1968 na infarkt. Samici indického slona Soňu zoo chovala v letech 1967 až 1991. Původně měla vystupovat v cirkuse. Byla utracena po neúspěšné léčbě rakoviny.