Opava nabízí svým studentům prospěchové stipendium až 150 tisíc

Opava - Až 150 tisíc korun mohou od opavského magistrátu získat studenti vysokých škol, kteří studují s dobrým prospěchem a mají trvalé bydliště v Opavě. Na zvláštním stipendiu, které začne město udělovat už po skončení letošního akademického roku, se společně dohodli opavští zastupitelé. Chtějí tak podpořit a zároveň motivovat studenty k dobrým výsledkům.

Za jeden akademický rok může student z Opavy získat na stipendiu 30 tisíc korun, za pět let magisterského studia tedy až 150 tisíc. O stipendium si ale mohou požádat i studenti bakalářského nebo doktorského programu, kteří splní určité podmínky - například věk nejvýše do 26 let, studijní prospěch do průměru 1,2 a trvalé bydliště v Opavě.

O zavedení stipendia město uvažovalo už několik let, zastupitelé je schválili až nyní. Jeho smyslem je podpořit talentované a pracovité studenty, kteří by mohli svou píli a pracovitost jednou vrátit Opavě zpátky. Prospěchové stipendium má podle magistrátu hlavně pomoci mladým lidem s náklady souvisejícími s vysokoškolským studiem.

U studentů se stipendium setkalo s pozitivním ohlasem. „Myslím si, že je to určitě dobrá věc, protože finance jsou vždycky dobrá motivace, obzvlášť pro studenty, kteří jsou na tom finančně hůř než ostatní,“ uvedla studentka 2. ročníku Slezské univerzity Magdaléna Hájková. „Vzhledem k tomu, že bude v nejbližší době vláda zavádět školné, tak je to dobrá finanční kompenzace,“ dodává její kolega ze třetího ročníku Tomáš Švancara.

„Tito opavští studenti získají určitou motivaci k návratu do tohoto regionu, a ten region to potřebuje. Nepochybuji o tom, že mezi těmito studenty budou i studenti filozoficko-přírodovědecké fakulty tady v Opavě,“ věří děkan fakulty Slezské univerzity v Opavě Zdeněk Jirásek.

Podle mluvčího opavské radnice Jana Šindlera mohou studenti své žádosti o prospěchová stipendia podávat do 1. října. Opavské zastupitelstvo pak v polovině listopadu rozhodne, komu tato stipendia udělí.