Kazašské rodiny utíkají z Čech

Vysočina - Ministerstvo vnitra přiznává, že chybí systém, jak zabránit odchodu azylantů z Česka nebo od nich získat dlužnou částku. Vloni do země přišly v rámci vlny přistěhovalců kazašské rodiny a našli tady sociální zázemí. Teď z Čech utíkají - po rodinách zbyly už jen dluhy. Zaplatit je teď budou muset obce, kde přistěhovalci žili.

Srpen 2007 - pětičlenná rodina Makarových z Kazachstánu přišla do Čech kvůli lepší perspektivě. Dostali byt, našli práci a dodnes v Olomouckém městském bytě žijí. Olga Makarova tehdy sdělila, že situace v Kazachstánu není lehká, sílí tam nacionalismus, a i proto je ráda, že má možnost žít tady. V domě u Velké Bíteše na Vysočině bydlela další rodina Kazachů. Oprava a vybavení domu stálo stání pokladnu půl milionu korun. Teď je dům prázdný, Kazaši utekli. Zbyl jen 20 tisícový dluh za nájemné.

„Oni nic neavizovali, nechali jen klíče ve schránce se vzkazem, že museli zpět do Ruska,“ líčí místostarostka Velké Bíteše Alena Malá (ODS). Město se ale zavázalo, že dům bude 5 let sloužit výhradně azylantům, jiné využití není možné a tak teď čekají na další nájemníky. Stejné problémy řeší i na Jesenicku. Místostarosta Jeseníku Jiří Staňa se nechal slyšet, že někteří to nejspíš vzali jako výlet. Ministerstvo vnitra nedává žádnou záruku za případné škody nebo dlužníky v rámci toho projektu, jak potvrdil starosta Velké Bíteše Miroslav Báňa (ČSSD).