Neobvykle dlouhé žně na Hané končí

Olomouc - Obilí na Hané je už pomalu pod střechou, zemědělcům zbývá sklidit asi pět procent úrody ve vyšších polohách. Výnosy nejsou špatné, ale horší je to podle zemědělců s cenami ve výkupech za řepku olejku. Sklizená je především ozimá pšenice a ječmen jarní, kterého je už teď zhruba o jednu tunu víc než loni na konci žní.

Víc obilí než v loni a méně kvality, tak by se zjednodušeně dala popsat letošní úroda, bouřky a přívalové deště si vybraly svou daň. Ředitel Okresní Agrární komory Olomouc Miloš Porč uvedl, že bude vyšší produkce krmného obilí a menší potravinářského, kvalita bude nižší. Předseda Okresní Agrární komory Šumperk Jan Fajt doplnil, že obilí polehlo v důsledku menšího tornáda, které v kraji proběhlo v červnu.

Nejvíce škody očekávali zemědělci na polích s řepkou, některé rostliny byly tak polámané, že je ani nechtěli sklízet. Miloš Porč dodal, že oproti původnímu předpokladu, byla sklizeň podstatně nižší. Jan Fajt je zklamaný výnosem i cenou, která se původně avizovala jako daleko vyšší. Na letošní sklizni nakonec možná vydělají pěstitelé dobytka.

Zemědělci na Hané teď sklízejí už jenom ve vyšších polohách, poslední na řadu přijde mák, který se pěstuje na čím dál větší ploše.