Moravskoslezský kraj chce zvýšit zájem o studium technických oborů

Ostravsko - Nedostatek pracovníků s technickým vzděláním přinutil firmy v Moravskoslezském kraji hledat nové možnosti spolupráce se středními školami. O technické obory totiž stále není velký zájem. Firmy proto nabízejí náborové příspěvky a dotují nové obory. Například v Karviné po 20 letech znovu vznikl obor důlní zámečník.

Náborové příspěvky, stipendia, dotace na učební pomůcky a dopravu, výdělek za praxi - tak lákají firmy své budoucí zaměstnance na technické školy. „Nejsme schopni sehnat na trhu práce ať už v nejbližším okolí nebo v celém kraji kvalifikované pracovníky,“ nechala se slyšet vedoucí personálního odboru firmy ŽDB Group Petra Wodecká.

Firma se dohodla se školou na obnovení tříletého oboru hutník, který přestala vyučovat před 15 lety. Ředitel střední školy v Bohumíně Tibor Smetana dodal, že firmy musí oslovit i rodiče. Počty studentů potvrzují, že o technické obory stále není takový zájem, jaký trh práce potřebuje. Na strojírenské obory sice nastoupilo více dětí než vloni, na elektrotechnické ale méně. Naprostý nedostatek vyučenců trápí doly.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol konstatoval, že životnost šachet se odhaduje na 20 let, takže noví pracovníci budou potřeba i v příštích letech. Doly proto iniciovaly obnovení tříletých oborů důlní zámečník a důlní elektrikář na bývalém hornickém učilišti v Karviné. Také kraj se snaží zvýšit zájem dětí a rodičů o technické obory formou projektu For Tech. „Podpora technického vzdělávání je priorita kraje, my v tom budeme určitě pokračovat,“ uzavřela náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Wenigerová (ODS).

Do informační kampaně, která má změnit postoj lidí k technickému vzdělání, kraj investoval už jeden a půl milionů korun a další tři jsou v plánu pro letošní a příští rok.