Lidé v Jakartovicích - Deštném řekli v referendu ne kamenolomu

Jakartovice (Opavsko) - Obyvatelé obce Jakartovice - Deštné na Opavsku se v referendu vyslovili proti záměru společnosti Bögl & Krýsl Silnice Morava otevřít v nedaleké Kamenné hoře kamenolom a těžit tam stavební materiál.

V Deštném žije 235 obyvatel a 210 z nich je zapsáno na seznamu voličů. Referendum o kamenolomu vedení obce spojilo s prvním dnem krajských voleb. Celkem se do lidového hlasování zapojilo 118 obyvatel obce, z toho 111 se vyslovilo proti stavbě, šest hlasovalo pro a jeden hlas byl neplatný.

„Chápu to tak, že valná většina lidí řekla jednoznačné ne,“ uvedl starosta Jakartovic Miloslav Brodňan, který je s volební účastí spokojený. Dodal, že účast v referendu je zhruba stejná jako zájem lidí o jiné volby. Zastupitelstvo se již dříve vyslovilo proti stavbě kamenolomu. Výsledky referenda chce využít při dalších jednáních s firmou.

Společnost chce kamenolom otevřít i přes nesouhlas obyvatel

Jednatel společnosti Bögl & Krýsl Silnice Morava Dalibor Tesař už dříve řekl, že i kdyby se lidé v referendu postavili proti kamenolomu, firma od záměru neustoupí. „Není důvod. Vložili jsme do projektu nemálo prostředků. Dobývací prostor je zapsán, má ochranné pásmo a obec s těžbou už dříve souhlasila. Navíc dobývací prostor je zanesen do územního plánu,“ řekl.

S tím starosta nesouhlasí. „Rada pouze v roce 2000 souhlasila s tím, aby společnost připravila veškeré podklady, na jejichž základě rozhodne zastupitelstvo. To rozhodlo, že se záměrem nesouhlasí,“ řekl.

Sám věří tomu, že obec je schopna projektu, který by podle něj zhoršil v Deštném životní prostředí, zabránit. „V územním plánu dobývací prostor je. Funkčně se ale podle stejného plánu území užívá jako les a pro zemědělskou výrobu. To by se muselo změnit a změnu může schválit jen zastupitelstvo,“ řekl.