Zloděj kovů na Ostravsku skončil za mřížemi

Ostrava - Porucha zabezpečovacího zařízení na železniční trati v Ostravě a desítky lidí několik hodin bez proudu a pevných telefonních linek. To vše kvůli osmadvacetiletému muži, který od června do minulých dnů ukradl podle policistů desítky metrů měděných a hliníkových kabelů. Pokaždé je ještě týž den prodal ve sběrnách. Zloděje policisté vyšetřují na svobodě.

Na železničním mostu v Ostravě Hranečníku kradl mladý bezdomovec dokonce třikrát. Začátkem října ukradl sedmnáct metrů měděného kabelu, o  tři dny později dalších osmnáct metrů. Železničáři museli kvůli tomu vypnout zabezpečení přejezdu. Když se potřetí vrátil na stejný most, všiml si ho strojvedoucí lokomotivy. „Ta osoba byla předána policii pracovníky Českých drah,“ informuje velitel Železniční policie Ostrava Karel Syřínek. „My se vždy po takové krádeži vracíme k primitivnějšímu a staršímu způsobu řízení provozu, do kterého musí vstoupit lidský faktor. To samozřejmě může znamenat určité zvýšení rizika,“ uvádí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.       

Policisté  podezřelému zabavili pilku a klíč, kterým sundával chráničky kabelů. Jestli kabely nejsou pod proudem, zkoušel dotekem. „Muž byl obviněn ze dvou trestných činů a hrozí mu trest odnětí svobody až na šest let,“ říká mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková. „Osoba, která tyto kabely zcizí, následně je odevzdá do sběrny, kde za ně dostane podstatně nižší částku, než je škoda, kterou způsobila,“ podotýká Karel Syřínek.     

Prodat ukradený kovový šrot bude od příštího roku složitější. 20. ledna totiž začne platit novela zákona, podle které provozovatelé sběren budou muset registrovat množství a druh odpadu, který vykoupili. Po dobu 48 hodin od jejich vykoupení je nesmí rozebírat ani prodat dál. V Ostravě policisté řeší podobné případy každý týden. Sami ale přiznávají, že je to boj s větrnými mlýny.