Šternberk zachránil psí smečku

Šternberk - Dvě stě tisíc korun už zaplatila Šternberská radnice za psy umístěné v útulcích, které úředníci odebrali jejich majitelce ze Štarnova. Stalo se tak poté, co policie v srpnu nalezla těla sedmadvaceti mrtvých psů v křoví nedaleko místního rybníka, další desítky psů pak od chovatelky putovaly do různých útulků. Peníze za jejich umístění teď bude radnice vymáhat po bývalé majitelce.

Za dvě stě tisíc korun z městského rozpočtu mohla radnice pořídit lavičky do parku nebo vybavení dětských hřišť. Místo toho ale musela zaplatit pobyt psů v útulcích. Více než osmdesát jich totiž museli veterináři odebrat Zdeňce Grohmanové ze Štarnova, která je chovala v nevyhovujících podmínkách. Původně se cena za pobyt psů v útulcích odhadovala na devět set tisíc korun. Mluvčí MÚ Šternberk Irena Černocká uvedla: „Šternberská radnice dosud ze svého rozpočtu uhradila za psy v útulcích zhruba 200 tisíc korun. V současné době jich máme už jen 13 v útulcích v Olomouci a Čechách pod Kosířem. Vedoucí psího útulku Olomouc Hana Dědochová doplnila: “Ze Štarnova tu máme ještě 9 pejsků, pobyt stojí denně 118 korun. Šternberk platí už jen za 3 pejsky, zbytek je na nás. Hradíme to z darů, které přicházejí od lidí."

Město teď bude peníze po důchodkyni vymáhat, v současné době už zahájilo s bývalou majitelkou psů správní řízení. Z důchodkyně ale zřejmě žádné peníze nedostane, ta totiž už prodala i nemovitost, ve které bydlí. Opustit ji musí do května příštího roku. Majitelka psů Zdeňka Grohmanová prohlásila: „Nemám na to, nemám ani korunu. Splatila jsem dluhy a jsem úplně na mizině.“ Pro odebrané psy se podařilo díky medializaci případu rychle najít nové majitele, v útulcích jich ale stále ještě asi desítka na nové domovy čeká.

Policie případ otrávených psů už uzavřela s tím, že nedošlo ke spáchání žádného trestného činu. Případem se tak bude zabývat jen šternberská radnice v přestupkovém řízení.