V Jaroměřicích nad Rokytnou spořitelna nebude

Jaroměřice nad Rokytnou - V Jaroměřicích nad Rokytnou ruší Česká spořitelna proti vůli obyvatel i vedení města svoji pobočku. Přitom je to jediná banka na celý mikroregion. Od února po ní zůstane už jen bankomat na náměstí.

Jaroměřice nad Rokytnou společně s okolními obcemi mikroregionu mají asi 10 200 obyvatel. Spořitelnu na náměstí využívá odhadem jednoho z jejích bývalých zaměstnanců asi 3 000 klientů. Ti se s rozhodnutím banky zrušit pobočku nedovedou smířit. „To se nám naprosto nelíbí, pro starší lidi bude hrozné dojíždět až do Třebíče nebo do Budějovic, tady už se fakt ruší všecko, podnikatelé nebudou mít šanci odnášet tržby,“ komentují obyvatelé Jaroměřic.

Vedení spořitelny svůj krok obhajuje. Argumentuje tím, že lidé mají k dispozici internetové nebo telefonní bankovnictví a na náměstí zůstane bankomat. Podle mluvčí České spořitelny Pavly Langové se navíc v Třebíči, vzdálené od Jaroměřic necelých 20 kilometrů, otevřela nová pobočka: „Ta má navíc rozšířené otevírací hodiny až do 18 hodin.“

Lidé takové argumenty nechápou a podepisují petici za zachování spořitelny v novinovém stánku na náměstí a také u starosty na radnici. Petice se setkala s obrovským zájmem. „Byla v oběhu 3 dny a získali jsme 1267 podpisů,“ libuje si organizátorka petice Margita Samková. A starosta Jaroměřic Karel Nedvědický doplnil: "Osobně stále doufám, že náš tlak postoj České spořitelny změní.

Podle mluvčí i podle dopisu, který ČS svým klientům rozesílá, už je rozhodnutí nezvratné. Pobočka zavře své brány definitivně k poslednímu lednu příštího roku.