Nová odrůda vína Sevar u zákazníků zabodovala

Zlín - Důvod k pořádné oslavě mají vinaři na Uherskohradišťsku. Po třech letech se mezi odrůdami objevil nový přírůstek. Nese jméno Sevar. Modrá odrůda má velké šance na úspěch. Je totiž velmi odolná proti mrazu a houbovým chorobám. Sazenice nové odrůdy se pak budou prodávat v březnu nebo dubnu příštího roku.

Matkou je divoká Francouzka - odrůda Seyve Villard, ušlechtilým otcem pak odrůda Svatovavřinecké. Cesta k Sevaru trvala dlouhých 44 let a výsledek za to stojí. Sevar nepotřebuje chemickou ochranu, odolá i útoku plísní. A velmi dobře chutná. Cukernatost hroznů se hned při první sklizni zastavila na nadprůměrných 25 stupních. „Já tomu říkám okraj lesa, tam jsou cítit jahody, maliny, ostružiny, borůvky, černý rybíz. Když se ta lahev zahřeje, tak to všechno se v ní najde,“ popisuje chuťový zážitek nové odrůdy Zdeněk Habrovanský ze šlechtitelské stanice Polešovice.  

A Sevar hned napoprvé zabodoval i u zákazníků. Bez ohledu na to, že pochází z nejsevernější tuzemské vinařské oblasti, kde se vždy lépe dařilo odrůdám bílým. Z první sklizně bylo 700 litrů vína, už jsou vyprodány. „Řeknu vám, že jsem měl co dělat, abych stihnul dát alespoň 30 lahví do našeho archivu,“ říká Zdeněk Habrovanský. „Hutná chuť, chutnalo mi. Je dobře, že si máme možnost vybírat,“ pochvaluje si zákazník Jan Hrbáč.  

A Polešovičtí bádají dál. Ve sklenicích velmi opatrně přenášejí další pomyslná vinařská miminka. Semínka na jaře dají do skleníků, za rok už malé rostlinky dostanou šanci ve vinohradu. A možná se zase až za desítky let ujme i křížení dvou odrůd pocházejících právě z Polešovic - Sevaru a Muškátu moravského. „Ponese odolnost vůči houbovým chorobám po otci, po matce zase lahodnost a aroma,“ slibuje Zdeněk Habrovanský.