Dráhy vypraví na pouť na Svatý Hostýn několik zvláštních vlaků, přijede tam až 5000 lidí

Bystřice pod Hostýnem (Kroměřížsko) - Lidé, kteří budou chtít přivítat začátek nového roku při tradiční půlnoční mši na známém poutním místě Svatý Hostýn na Kroměřížsku, budou mít lepší možnost dopravy. České dráhy stejně jako v minulých letech vypraví několik mimořádných večerních spojů do nedaleké Bystřice pod Hostýnem. V nočních hodinách pak vlaky návštěvníky mše odvezou zpět. Informoval o tom dnes mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Do nejvýše položeného kostela na Moravě přijede na Nový rok až 5000 lidí z celé republiky.

Zvláštní vlaky do Bystřice pod Hostýnem pojedou z Olomouce, Brna, Hodonína a z Valašského Meziříčí. Z brněnského nádraží vlak vyrazí ve 20:25 hodin, z Hodonína ve 20:05, z Olomouce ve 21:39 a z Valašského Meziříčí sedm minut před půl desátou hodinou večer. Spoje budou zastavovat i ve většině stanic na trase. Z Bystřice pod Hostýnem by pak měly na zpáteční cestu vyrazit před třetí hodinou ráno.

České dráhy vypravují zvláštní vlaky na hostýnskou půlnoční mši už od roku 1992. Jen v loňském roce s nimi cestovalo téměř pět stovek cestujících. „V Bystřici pod Hostýnem bude na vlaky navazovat kyvadlová autobusová doprava, která cestující doveze až na Hostýn,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD ve Zlíně Ludvík Urban. Ty, kteří budou chtít vyrazit z centra města k bazilice pěšky, čeká asi hodinová procházka. Osobním autům je tam totiž vjezd zakázán.

Svatý Hostýn je vedle Velehradu na Uherskohradišťsku nejnavštěvovanějším poutním místem na Moravě. Každý rok sem zavítá kolem půl milionu věřících. Tradiční silvestrovská mše, která začne přesně s úderem půlnoci, bude už tradičně vyvrcholením letošní poutní sezony.