Jediné vsetínské zařízení pro seniory nemá peníze

Vsetín - Hned několik milionů chybí letos Domovu pro seniory ve Vsetíně. Jeho provoz je tak vážně ohrožen. Domov je přitom jediným zařízením svého druhu ve městě a v současné době ho využívá více než třicet seniorů. Zájem o jeho služby je ale větší. Kritickou situaci už začala řešit radnice.

Marta Hrachovcová bydlí v Domově pro seniory ve Vsetíně už sedm let. S péčí, které se jí dostává, je velmi spokojená. Omezení jeho provozu si nedokáže představit. „Výborně nám zde vaří, uklízejí, já si nemohu stěžovat,“ říká paní Hrachovcová.

Také pro další obyvatele se stal Domov pro seniory skutečně druhým domovem. „Dělá mi dobře hlavně ten klid, jsou tu také šikovné ošetřovatelky,“ pochvaluje si obyvatelka zařízení Věra Fusková.  

Domov pro seniory spravuje vsetínská Diakonie. Podle jejího vedení chybí na letošní provoz více než dva miliony korun. „Místo 4,3 milionu korun jsme dostali jen 1,7 milionu korun. Pokud bychom zůstali u tohoto stavu, tak je to likvidační. Je potřeba si uvědomit, že domovy není možné zavírat,“ varuje ředitel Diakonie ČCE ve Vsetíně Dan Žárský.   

O dalších financích na letošní rok nejenom pro Domov, ale i pro další sociální zařízení ve městě jednala už radnice s krajem. „Podáváme pomocnou ruku už v tom, že jsme opakovaně jednali s radní kraje, která má tuto záležitost na starost. Usilujeme společně o dofinancování z centrálních zdrojů,“ popisuje kroky radnice vsetínská starostka Květoslava Othová. „Kromě toho, že seniorů přibývá, se navíc jedná o jediné zařízení tohoto typu ve Vsetíně. Proto považujeme za velmi důležité toto zařízení zachovat,“ doplňuje starostku mluvčí Městského úřadu ve Vsetíně Eva Stejskalová.   

O letošním financování sociálních zařízení bude radnice znovu jednat s krajem a zástupci státu v nejbližších týdnech.