Nadšenci si ve Žďárských vrších vyzkoušeli nocování v iglú

Jihlava - Víkend jako Eskymáci prožívá parta asi dvaceti nadšenců ve Žďárských vrších. Nocovat budou v nejrůznějších sněhových příbytcích včetně netradičního dvoukomorového iglú. Odvážlivce na tomto netradičním podniku láká především možnost ověřit si doslova na vlastní kůži schopnost vypořádat se s nástrahami přírody a dokázat sám sobě, že na to mám.

Nad obcí Blatiny uprostřed Žďárských vrchů leží kolem půl metru přírodního sněhu. Teplota se už dva týdny drží pod nulou. Jak říkají stavitelé, jsou to po letech bez sněhu konečně ideální podmínky. „Nemáme tady limity. Každý si musí vytvořit takový přístřešek, aby v něm vydržel do druhého dne,“ říká organizátor eskymáckého víkendu Jan Vachek. „Stavíme takové netradiční iglú. Iglú se musí stavět do kruhu, ale my se rozhodli pro alternativní postup a vytvoříme takové dvoukomorové,“ vysvětluje netradiční postup účastník víkendu Jakub Jandík.  

V nadmořské výšce kolem 850 metrů hodlá v sedmi nejrůznějších sněhových příbytcích přečkat noc minimálně patnáct lidí. Větru a mrazu se nebojí, sníh prý velmi dobře izoluje a v kuchyni dobře vaří. „Vaříme tady svařené víno s rumem,“ láká jedna z účastnic. „Dá se tady krásně usnout a dá se tady spát klidně až do oběda,“ prozrazuje druhá.

Účastníky eskymáckého víkendu jsou rodiny lékaře, učitele, novináře nebo profesionálního vojáka. Všichni sem přijeli prožít netradiční dobrodružství. „Tady v tom si člověk moc nezatancuje, ale přespí v pohodě,“ svěřuje se s pocity účastník netradičního víkendu Martin Kleinwächter. „Používáme tady zkušenosti, které jsme nabrali při výcviku pilotů k přežití,“ vysvětluje Jan Vachek.   

Až autoři sněhových staveb opustí své improvizované příbytky, nabízejí je dalším dobrodruhům k pohodlnému přenocování. Říkají, že stavby vydrží až do konce zimy.