Žena, která dostala milost od prezidenta, je znovu před soudem

Ostrava - V Ostravě začal soud se ženou, kterou před časem zachránila před vězením prezidentova milost. Měsíc na to ale Zdeňka Čonková kradla znovu. Přestože neodcizila zboží v hodnotě dosahující částky nejméně 5000 Kč, je stíhána pro trestný čin krádeže, neboť v posledních třech letech byla pro shodný trestný čin již odsouzena. Romský aktivista Kumar Wish-wanathan tvrdí, že invalidní žena je obětí zlodějů v jejím okolí a manžel ji chce zbavit svéprávnosti.

Zdeňka Čonková  k ostravskému okresnímu soudu přijela na invalidním vozíku. Kvůli cukrovce už rok nemá nohu a právě proto ji prezident prominul předchozí krádeže. Podle obžaloby ale  znovu kradla, ze supermarketu se pokusila odvézt bez placení zboží za stovky korun. Obžalovaná paní Čonková však nesouhlasí: „Já jsem nekradla!“ Její manžel, pan Viliam Čonka, se pokusil vysvětlit: „Nebyl inzulín, šla na pohotovost. Byla v Kauflandu, přemohl ji amok a znovu se dopustila trestného činu. Žádám nyní soud o zbavení svéprávnosti, je to blázen, který je nenapravitelný.“

Tiskový mluvčí prezidenta ČR Radim Ochvat uvedl: „Paní Čonkové prezident republiky prominul celkem jedenáct měsíců, které jí byly uloženy za drobné krádeže. Pokud se nyní dopustila další trestné činnosti, jde už jedině o její odpovědnost a v zásadě o promarněnou šanci.“

Rozsudek dnes nepadl, obhajoba totiž chce znovu posoudit psychický stav paní Čonkové. Jeden ze svědků soudu totiž řekl, že při poslední krádeži nebyla žena sama, ale se dvěma společníky, kteří ji v invalidním vozíku obložili třemi kilogramy masa na guláš, kořením a dalšími potravinami. „Je mi líto té paní, myslím, že je závislá na cizí pomoci. Určitě nezneuctila milost pana prezidenta, spíš někdo blízký zneužívá ji,“ prohlásil romský aktivista Kumar Wish-wanathan.

„Ačkoli obžalovaná neodcizila zboží v hodnotě dosahující částky nejméně 5000 Kč, je stíhána pro trestný čin krádeže, neboť v posledních třech letech byla pro shodný trestný čin již odsouzena,“ uzavřel státní zástupce Okresního soudu v Ostravě Martin Fraš.

Zdeňce Čonkové tentokrát hrozí až dva roky vězení, soud bude pokračovat v květnu.